De Witte Kerk stelde zich open voor de Dag van de Mensenrechten.
De Witte Kerk stelde zich open voor de Dag van de Mensenrechten. (Foto: Ed Bausch)

Brieven schrijven om onrecht te stoppen

Vervolg van voorpagina

>>> Wendy Galarza, die bijna ten koste van haar eigen leven om gerechtigheid vroeg voor de moordenaar van een vriendin, die voor mensenrechten streed. Aan tiener Mikita Zalatarou in Wit Rusland/Belarus, opgepakt nadat hij onbewust terecht was gekomen in een demonstratie tegen de vals verlopen presidentsverkiezingen. Hij probeerde alleen maar het vege lijf te redden, maar werd vals beschuldigd van het gooien van voorwerpen.

“Solidariteitsactie past ons goed”

Amnesty heeft al deze zaken goed uitgezocht en vraagt overal ter wereld aandacht voor degenen die onterecht vastzitten, in beroerde omstandigheden, waar martelingen eerder regelmaat dan uitzondering zijn. Witte Kerk-coördinator Isabelle Vermeij haalde de schrijfdag vorig jaar naar de Witte Kerk.

“Zo’n actie met wereldwijde solidariteit past ons goed. Er worden bij ons zo’n tachtig pakketten met ieder tien brieven en kaarten ingeleverd. En daarnaast willen veel bezoekers een donatie geven om het versturen mogelijk te maken.” 

Persoonlijke noot

Renee Caspers en haar oorspronkelijk Oostenrijkse man Erich Baburek zitten samen te schrijven. Erich kan wel eens twijfels hebben, maar doet toch mee: “Zouden ze in China nou echt zo’n brief openen, laat staan dat ze zich er iets van aantrekken?”

 

Renee zegt dat er hoe dan ook kracht uitgaat van een internationaal sein van solidariteit, al was het maar omdat degenen die onterecht gevangen zitten weten, of van familie te horen krijgen, dat er ergens aan hen wordt gedacht.


“Wat een geluk dat we in dit land wonen”, zegt Diny Aalberts, ze is net klaar met schrijven. “Op de kaarten heb ik wel geprobeerd een persoonlijke noot toe te voegen. Verder is het fijn dat er standaardbrieven zijn in het Engels en Spaans. Ik heb met mijn man ook wel gereisd in Afrika en heb gezien hoe moeilijk het leven kan zijn onder foute regimes.” 

Voor volgend jaar denkt de Witte Kerk ook jongeren meer naar de actie te trekken. Pogingen om, ook in eigen land, solidariteit hoog te houden. Bikkelhard nodig. Kijk ook op www.amnesty.nl.