Terwijl de vrijwilligersorganisaties op de boot de blaren op de tong pitchten, bedachten de ondernemers in de banken wat zij konden betekenen.
Terwijl de vrijwilligersorganisaties op de boot de blaren op de tong pitchten, bedachten de ondernemers in de banken wat zij konden betekenen. ((Foto: Bianca Huibers))

Matchen bij afslag op ‘De Veiling’ van De Waaier

Algemeen

Matchen bij afslag op ‘De Veiling’ van De Waaier

REGIO - Maandag 5 juli was Museum BroekerVeiling het decor voor het (bijna) jaarlijkse match-event De Veiling van stichting De Waaier. Maatschappelijke organisaties uit de regio Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk ‘veilden’ hun hulpvragen vanuit de schuiten en maatschappelijk betrokken ondernemers konden vanuit de veilingbanken hun hulp aanbieden waarna de veilingmeester een match maakte. 

In totaal zijn er tijdens De Veiling ruim 50 matches gesloten, die komende maanden uitgevoerd zullen worden. 

Mijn!

Op de plek waar in 1887 voor het eerst groente en fruit per afslag werd geveild, waren het nu geen lokale tuinders maar maatschappelijke organisaties die op de schuiten door de veilinghal voeren. Allen hielden vanuit de schuiten een korte pitch over hun hulpvraag waarna de veilingklok ging draaien en de bedrijven met een druk op de knop konden reageren. Horizon Zorgcentrum vroeg bijvoorbeeld bankjes voor bij hun jeu de boules baan, Skatepark Straat! wilde graag hulp en materialen voor de aanleg van het nieuwe indoor skatepark in Alkmaar, stichting Hulp voor Minima N-H zocht iemand die een logo kon ontwikkelen en Wonen Plus Welzijn Langedijk pitchte voor deskundigheidsbevordering én zichtbare bedrijfskleding voor hun vrijwilligers. 

‘Mijn’! klonk er gelukkig vaak vanuit het afmijnlokaal waardoor de klok maar een enkele keer hoefde door te draaien. Na het ‘veilen’ konden de gematchte partijen in een speeddate de benodigde informatie uitwisselen en werd de match definitief gemaakt. Zo werd een aantal keren op de knop gedrukt door Stichting Lief Langedijk, die onder andere een duofiets mogelijk maakt voor Leerwerkcentrum De Brug en een communicatieapparaat voor de Kanzklas van IKC Oudkarspel, zodat de kinderen met een beperking kunnen communiceren met de kinderen van de basisschool. Het Horizon College helpt de Reddingsbrigade Dijk en Waard met de belettering van hun reddingsboot en Rodi Media helpt de laatste met het enthousiasmeren van potentiele vrijwilligers door middel van een stuk in de diverse weekbladen.

Live verbinding

De Veiling was het eerste evenement sinds ruim anderhalf jaar waar ondernemers en maatschappelijke organisaties weer live in verbinding konden komen nadat o.a. De Beursvloer, het grootste match-event van De Waaier, geen doorgang konden vinden als gevolg van corona. Stichting De Waaier hoopt later dit jaar weer een grootschalig evenement te kunnen organiseren. “Dit was qua schaalgrootte voor het moment precies goed en een mooie opwarmer voor wat er nog komen gaat want dit smaakt zeker naar meer!”, aldus Ralph de Kleijn, manager van De Waaier. Buiten de evenementen om matcht stichting De Waaier het hele jaar maatschappelijke organisaties met ondernemers die hen kunnen helpen bij uiteenlopende vragen. Organisaties die een hulpvraag hebben kunnen dan ook het hele jaar door hun vraag indienen via de website van De Waaier (www.de-waaier.nl). Dit bleek ook op de dag zelf: als er niet of niet helemaal aan de vraag kon worden voldaan, dan was een blik van veilingmeester Marcel richting Ralph de Kleijn, want het netwerk van De Waaier is ontzettend groot. Dus ook al waren er niet louter succesvolle matches op deze dag, deze zullen zeker later volgen!

Missie

Stichting De Waaier wil ondernemers motiveren om een actieve bijdrage te leveren aan hun maatschappelijke omgeving. Met het verbinden van ondernemers met de maatschappelijke organisaties draagt De Waaier bij aan de sociale cohesie in onze regio. Door het delen van de mooie verhalen die hierdoor ontstaan inspireren zij andere ondernemers om ook invulling te geven aan het begrip Maatschappelijk Betrokken Ondernemen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding