Ingezonden brief: vaarbeleid

Het viel mij op dat het artikel over het vaarbeleid in Langedijk in uw Langedijker Nieuwsblad van 2 weken geleden nauwelijks afweek van het artikel op de Gemeentelijke pagina. Mijns inziens doet dit afbreuk aan het belang van het onderwerp. 

Het nieuwe vaarbeleid is helaas een uitvloeisel van de overlast, die veroorzaakt wordt door een klein aantal snelvarende kleine boten, o.a. Zodiacs en aluminium boten, veelal bestuurd door jongelui die uit zijn op sensatie en daardoor een gevaar vormen voor de omgeving. Ze maken de oevers kapot door afkalving. Ze verjagen de watervogels, terwijl juist in het voorjaar en de zomer een schaarse aanwas van jonge futen en eenden een feit is. Doordat geluid over het water zich enorm verspreid, is het brommen van de buitenboordmotoren bij hard varen voor de omwonenden een bron van ergernis. 

De algemene mening is dat hard varen alles behalve stoer is, maar vooral asociaal en gevaarlijk. Niet alleen gevaarlijk voor henzelf, maar ook voor bestuurders en inzittenden van andere boten. Vorig jaar is er zelfs aanvaring geweest, waarbij iemand met ernstige verwondingen op de Intensive Care van het ziekenhuis van Alkmaar is overgebracht. 

Aan de ouders van de snelvarende jongelui hierbij een oproep om nog eens met hun kinderen hierover in gesprek te gaan. 

De bewonersvereniging BGO dringt er bij de gemeente voortdurend op aan om streng te handhaven en het nieuwe vaarbeleid zo spoedig mogelijk te implementeren. 

Kees Dingler, Broek op Langedijk