Vallen is een vijand van de tour

Ook deze Tour in de eerste dagen weer verschrikkelijke valpartijen. De eerste week is het altijd hectisch en gespannen. Bij de Tour radio hoor je op de achtergrond 'chute!' en je krijgt al kippenvel.

Primoz Roglic, kanshebber op de eindzege, had te veel verwondingen opgelopen en moest afstappen. Ook renners als Caleb Ewan en Tim Merlier zien we helaas niet meer aan de start.

Valpartijen zijn niet te voorkomen. Maar als iemand langs het parcours met een groot kartonnen bord gaat staan en alleen maar aandacht voor de camera heeft kan dat grote gevolgen hebben. “Opi en omi” zullen niet blij geweest zijn met deze groet. Ook zien we mensen foto’s maken met GSM of Ipad en op het laatste moment terug deinzen. Vanuit de ASO, de organisatie van de Tour, is overwogen om b.v. de beklimming van Alpe d’Huez geheel af te zetten voor toeschouwers maar dat zou toch desastreus zijn voor de Tour volgers. De ploegen zijn teruggebracht naar 8 renners maar het blijft gevaarlijk als zo veel renners dicht op elkaar op hoge snelheid rijden. En als iemand dan een stuurfout maakt of iemand wijkt erg van zijn lijn dan is een valpartij onvermijdelijk! Het is jammer dat na zo’n valpartij vaak hoog geklasseerde renners uit koers gaan met breuken en veel pijn.

In de historie van 108 jaar Tour de France zijn er 2 renners door een val overleden.

Francisco Cepeda liep in 1935 een schedelbreuk op. In 1995 kwam Fabio Casartelli om het leven door een val op zijn hoofd. Op de plek des onheils op de Col Portet d’Aspet in de Pyreneeën heeft men een monument voor Fabio geplaatst.

Men reed heel lang met alleen een stoffen petje en pas in 2003 werd de valhelm verplicht. Ook loslopende honden hebben in het verleden nog weleens voor valpartijen gezorgd.

Hoe kunnen veel valpartijen worden voorkomen?

Een moeilijke opdracht voor parcoursbouwer Gouvenaux. Routes samenstellen met minder obstakels zoals verkeersremmers, wegversmallingen en bloembakken. Niet door dat dorp of over te smalle weg om dat mooie kasteel voor de Franse VVV in beeld te brengen. Maar voor ons als tv-kijker heeft dit juist de Tour charme. Bij de planning gekijken of de weg van slot kilometers breed genoeg is en geen bochten bevat of losse putdeksels. De hekken zijn inmiddels aangepast en hebben geen uitstekende poten meer. Maar de sprinters moeten ook zorgen voor een reglementaire sprint. Enkele ploegen stellen voor om de doorkomst-tijd op 5 km voor de eindstreep op te nemen zodat alleen de sprinters voor de dagzege kunnen gaan. Publiek zal zich meer moeten gaan gedragen en achter de hekken blijven, niet mee rennen of midden op de weg met bord of vlag te zwaaien. We blijven bij voetbal toch ook op de tribune!

Volgens judoka Dennis van der Geest kan een renner door valtraining leren om de val te breken door te rollen. Steven Rooks zegt dat het goed is om altijd te proberen je stuur vast te houden om zodoende al de val te breken en door te rollen. Als je je handen uitsteekt breek je snel je polsen of sleutelbeen.

De wielerploeg Team DSM ontwikkelde kleding met de stof dyneema, dat de kans op schaafwonden zou moeten beperken.


En verder... de Tour wacht op niemand!