Daniëlle en Eric Daalder voor het Bram Daalder Hof.
Daniëlle en Eric Daalder voor het Bram Daalder Hof. (Foto: JJ Foto)

Verzetsheld vernoemd: Bram Daalder Hof

ALKMAAR - Verzetsheld Bram Daalder heeft vrijdagochtend 7 mei zijn vernoeming gekregen in de Spoorbuurt. Het buurtparkje - tussen de Snaarmanslaan en de Tweede Tuindwarsstraat - heet nu het Bram Daalder Hof. Ook werd er een informatiebord onthuld.

Buurtparkje tussen de Snaarmanslaan en de Tweede Tuindwarsstraat

Familieleden van de verzetsheld vroegen vorig jaar aandacht voor Bram Daalder. Ooit was er de Bram Daalder-mavo, maar die ging op in een scholengemeenschap. Sindsdien was er niets meer in Alkmaar wat aan hun dappere familielid herinnerde. De buurttuin in de Spoorbuurt ligt tegenover basisschool Bello, de oude school van Bram Daalder. Raadslid John van der Rhee (VVD) vroeg aandacht voor het ontbreken van een vernoeming en deed een verzoek bij het Alkmaarse college.

Ontsnapt

Bram Daalder werd in 1920 geboren in Alkmaar en maakte op jonge leeftijd deel uit van het verzet. Vanaf het begin van de oorlog werkte hij als voedselcommissaris, in het inmiddels gesloopte Landbouwhuis aan het Kerkplein. Daar werkten mensen die betrokken waren bij het verzet. Op 26 maart 1942 werd Bram Daalder echter in de val gelokt en gearresteerd op de Paardenmarkt. Na gevangen te hebben gezeten in Amsterdam en in het beruchte 'Oranjehotel' in Scheveningen, werd hij overgeplaatst naar kamp Amersfoort. Hier werkte hij als administrateur voor de kampcommandant en zette zijn verzetswerk voort. Bram vernietigde 60 persoonsbewijzen van ter dood veroordeelde gevangen en voorkwam zo dat zij werden gefusilleerd. Daalder werd echter gesnapt en op transport gezet naar het Duitse kamp Neuengamme. Hier wist hij te ontsnappen, maar werd toch weer opgepakt. Uiteindelijk zou Bram begin 1945, op 24-jarige leeftijd, komen te overlijden in Buchenwald.

Informatiebord over Bram Daalder in Bram Daalder Hof.
Het informatiepaneel over hun oudoom.
Afbeelding
Afbeelding