Afbeelding

Voetbal in Alkmaar (2)

De naam is al mooi: Gabriël Willem (Pear) Keuter. Pear tekende zijn mémoires op over het ontstaan van het voetbal in Alkmaar en de oudste voetbalclub: Alcmaria Victrix. Hier het tweede deel van een stukje Alkmaarse voetbalgeschiedenis dat in totaal 4 delen kent.

‘Ik wil nu eerst iets vertellen over de jongensclub ‘Steeds Voorwaarts’, wiens bestaan slechts enkele jaren heeft geduurd, maar die toch belangrijk was. Het zal in 1896 zijn geweest dat ik met mijn toenmalige vriendje Thé Lau (de tegenwoordige moderne kunstschilder) langs de Krocht dwaalde. Daar waren wat grote jongens aan het voetballen en verder speelden er twee jongetjes, ook van een jaar of acht, Bronne ter Spill en Emiel Gouverne met een klein elastieken balletje. Het balletje kwam onze richting uit en we trapten het terug en al gauw speelden we met ons viertjes. 

Gaandeweg namen we meer schoolvriendjes mee. We versleten een paar elastieken balletjes (als zo’n dertig-cent-balletje zoek raakte, zaten we in zak en as), totdat een mijner broers uit Amsterdam thuiskwam met een ‘echte’ voetbal als geschenk voor mij. Bij de vriendjes was ik de volgende dag natuurlijk ‘de’ man!’.


‘Van een club was voorlopig nog geen spoor; we vormden een volstrekt anarchistische gemeenschap, waarin ik als eigenaar van de bal, een benijdenswaardige positie innam. De ouderen hadden ons intussen op een hoekje van de Krocht geduld. Doch na verloop van enige tijd werd er verwacht dat wij voor het gebruik pacht zouden betalen. Dit maakte een verenigingsvorm noodzakelijk en zo richtten we de voetbalvereniging ‘Steeds Voorwaarts’ op.'


Peter Gerritsen, clubarchivaris Alcmaria Victrix
Rob Marijn, HVA