John Ibink (rechts) met Leen Spaans.
John Ibink (rechts) met Leen Spaans.

Oud Alkmaar-prijs John Ibink

De Historische Vereniging Alkmaar heeft op haar jaarvergadering van 13 april 2021 besloten de Oud Alkmaar-prijs 2021 toe te kennen aan John Ibink. De Prijs wordt, sinds 1969, jaarlijks uitgereikt aan iemand, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de historie van Alkmaar.

Een jury die bestaat uit de ere-leden van de Historische Vereniging Alkmaar (Guus Breebaart, Magda van Amsterdam, Jan Beijer, Bert Muis, Piet Verhoeven, Leen Spaans, Feiko Alkema) doet een voorstel aan het bestuur van de HVA. Vorig jaar ging de prijs naar Harry de Raad voor zijn vele publicaties waarmee hij de kennis over Alkmaars historisch erfgoed heeft verbreidt.

Dit jaar kwam deze eer toe aan John Ibink vanwege zijn grote inzet en enthousiasme voor projecten die leidden tot behoud van Alkmaars stadsgeschiedenis en cultuur. De HVA vindt dat hij het verdient om eindelijk erkenning te krijgen voor zijn rol als onbezoldigd ambassadeur van de HVA.

De lijst van projecten waar hij als vrijwilliger betrokken is geweest is lang, zoals bijvoorbeeld het behouden van de schilderij Vox Populi voor de stad in 2015, het behoud van de Kapelkerk als kerkelijk gebouw in 2016, de herdenkingsstenen van de holocaustslachtoffers van de stad of aan het verwerven van het Grote Kerk schilderij van Ruysdael. Ook is John Ibink vanaf 2019 een van de trekkende krachten van de commissie Beeld voor Truus Wijsmuller, waar hij zich met veel energie toelegde op het verzamelen van de benodigde financiƫle bijdragen.


Het gaat John altijd om de Alkmaarse geschiedenis en de Alkmaarse historische kunst. Hij zal een waardig houder zijn van de Oud Alkmaar Prijs.