De Kerkelaan wordt opnieuw ingericht, met meer groen en snelheidsremmende maatregelen.
De Kerkelaan wordt opnieuw ingericht, met meer groen en snelheidsremmende maatregelen. (Foto: Gemeente Heiloo)

Kerkelaan en Belieslaan worden veiliger

HEILOO - De Kerkelaan en Belieslaan krijgen een 30km/u inrichting, meer groen en een duurzame oplossing voor de waterafvoer. De snelheid moet omlaag en de leefbaarheid omhoog. Bewoners en het Verkeerspanel zijn samen met de gemeente tot een nieuw ontwerp gekomen, waar het college mee heeft ingestemd. De werkzaamheden starten in juni en duren tot het tweede kwartaal 2022. Het hangt van de werkzaamheden aan de Vennewatersweg af, of alles in een keer of in fasen uitgevoerd kan worden.

De Kerkelaan en Belieslaan zijn belangrijke schakels in de verkeerstructuur van Heiloo. Het zijn woonstraten met veel doorgaand verkeer. De nieuwe inrichting voldoet aan de uitgangspunten benoemd in het ‘Verkeersplan Heiloo 2018-2030’ en is duurzaam, verkeersveilig en past bij een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Een groot gedeelte van het asfalt wordt vervangen door gebakken klinkers. De rijweg wordt smaller en door de aanleg van drempels, plateaus en verhoogde inritconstructies moet het verkeer snelheid minderen. Het vrachtwagenverbod blijft gelden op het deel van de Kerkelaan vanaf de Willibrordusweg richting de Belieslaan. Op het deel vanaf de Kennemerstraatweg tot en met de Willibrordusweg blijft vrachtverkeer in minimaal een richting mogelijk (vanwege laden en lossen). Een overzicht van de belangrijkste veranderingen staat op www.rodi.nl/heiloo.

Samenspel

Wethouder Rob Opdam: "Een mooi staaltje ‘Samenspel'. Er is hard gewerkt aan het ontwerp voor deze belangrijke oost-westverbinding. Bewoners, werkgroep Kerkelaan-Belieslaan en het Verkeerspanel wisten elkaar goed te vinden. Er zijn veel overleggen en afstemmingsmomenten geweest waar iedereen met respect naar elkaar heeft geluisterd. Er speelden veel belangen, die op elkaar afgestemd moesten worden. Het resultaat is een ontwerp waarin alle partijen zich kunnen vinden. Veel dank aan alle partijen die hier veel tijd en energie in hebben gestoken. Met dit ontwerp is de Kerkelaan-Belieslaan ingericht voor de toekomst."

Duurzaamheid

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Naast klinkers, die langer mee gaan dan asfalt, komt er meer groen. Ook worden de lichtmasten op de Kerkelaan vervangen en voorzien van ledverlichting. Tussen de Willibrordusweg en spoorwegovergang komt een aparte rioolbuis voor de afvoer van regenwater; hierop wil de gemeente ook de daken van de aanliggende woningen aansluiten (afkoppelen). Dit gaat in overleg met de bewoners. In de nieuwe situatie gaat het water via de regenwaterafvoer naar de sloot bij de Belieslaan en niet meer via het vuilwaterriool naar de waterzuivering. De aparte regenwaterafvoer zorgt ook voor minder wateroverlast bij hevigere regenbuien.


Bewoners krijgen bericht over de werkzaamheden.