Deze toppers maken er een spelletje van en gaan alle speeltuintjes in de buurt af. Jong geleerd is oud gedaan!
Deze toppers maken er een spelletje van en gaan alle speeltuintjes in de buurt af. Jong geleerd is oud gedaan! (Foto: Rodi Media)

Gratis grijpers voor schone Heilooërs

HEILOO - Ook Heiloo doet zaterdag 20 maart mee aan de Landelijke Opschoondag, die dit jaar vanwege Corona een ‘Opschoon Ommetje’ zal worden. Inwoners worden uitgenodigd om tijdens een ommetje hun eigen omgeving schoon te maken.

Onder de noemer van ‘Een beetje Heilooër is een zakkenvuller’ heeft Heiloo-2000 vorig jaar het startsein gegeven voor een zwerfvuil opruimactie in Heiloo. Dit jaar wil Heiloo-2000 zich aansluiten bij de Landelijke Opschoondag van 20 maart en stelt hiervoor honderd vuilgrijpers beschikbaar. "Wij zijn een lokale partij die groen hoog in het vaandel heeft staan. En als lokale partij wil je dat je ‘achtertuin’ er ook goed bij ligt, toch?", aldus Marc Klamer van Heiloo-2000. "Inmiddels lopen de aanmeldingen binnen. Het zou mooi zou zijn als we het elk jaar kunnen doen, beginnen we de lente met een opgeruimd gevoel, nog mooier zou zijn als het niet meer nodig was..."

Gratis grijper en zakken

Een eenvoudig e-mailtje naar heiloozwerfvuil@gmail.com en Heiloo-2000 zorgt ervoor dat u een gratis grijper en vuilniszakken krijgt. "Geef dan ook even aan waar je in Heiloo wilt gaan lopen om te voorkomen dat iedereen op dezelfde plek zijn best gaat lopen doen. Dan kunnen we een en ander even afstemmen. Reageer snel, want de voorraad is niet onuitputtelijk!"

Veel enthousiasme

Niet alleen op Opschoondag is zwerfvuil een onderwerp waar mensen zich druk om maken. Er is niets zo ontsierend als afval in de berm, in het park of in het bos, terwijl u geniet van een wandeling door het Heilooër groen. Inwoonster Mariet besloot een oproep te doen in de Facebookgroep Je bent een Heilooër als en kreeg enorm veel bijval. Mensen die voorstelden om een vaste wekelijkse of maandelijkse route te gaan lopen, die zich afvragen waar je een grijper kan krijgen zodat het rondje met het hondje meteen nuttig kan worden besteed, mensen vragen zich af waar je je verzamelde afval gratis kwijt kan en ook iemand die opmerkte dat een schoner Heiloo een 'Kwestie van opvoeding, gedrag en handhaving' is.

Gemeente ondersteunt actie

Wendy Koerten, communicatieadviseur Afval van de BUCH gemeentes reageert positief op de goedbedoelde acties: "Als gemeentes organiseren we zelf geen speciale acties, maar we ondersteunen wel van harte het initiatief van de Landelijke Opschoondag en de acties van inwoners. Dat betekent dat mensen bij ons afvalknijpers en afvalzakken kunnen krijgen als ze hun actie bij ons melden via afvalscheiden@debuch.nl. Ook maken we afspraken hoe het opgehaalde zwerfafval door ons wordt opgehaald. Dan hoeft men niet voor het opgeruimde zwerfafval te betalen."


Feit blijft dat het zwerfafval dat er nu al ligt niet vanzelf verdwijnt. En alle beetjes helpen. Toch? Doet u zaterdag ook mee? Meer info staat op www.nederlandschoon.nl/Landelijke-Opschoondag-2021.