Zeg je Allard de Graaf dan zeg je Falkland Toneel.
Zeg je Allard de Graaf dan zeg je Falkland Toneel. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Zeg je toneel, dan zeg je Allard de Graaf

HEILOO - Falkland Toneel is dan wel de grootste vereniging van theatermakers in Heiloo, maar Allard de Graaf is als voorzitter daarvan duidelijk: “We hadden samen met de Stichting Jeugdtheater Heiloo en musicalvereniging De Hanswijckers een goede ruimte voor decorbouw en kledingontwerp en we willen terug naar die situatie nu we de ruimte in het Brunogebouw vanwege een onhaalbare huurverhoging zijn kwijtgeraakt. Dus wie o wie heeft voor een redelijke vergoeding circa 100 m2 beschikbaar voor een langere periode?"

DOOR: ED BAUSCH

“Theatermakend Heiloo op zoek naar ruimte voor decorbouw”

Die gezamenlijke ruimte was een prachtige, efficiënte constructie om samen te werken. "Mede daardoor konden al onze voorstellingen zo aansprekend zijn. Zodra het weer kan willen we weer gaan repeteren, maar dan al snel moeten we ook weer kunnen timmeren, lassen, stoffen verknippen tot kostuums en licht, geluid en rekwisieten opslaan. We zijn nu allemaal volkomen onthand en dat geeft grote zorgen, al op afzienbare termijn.”

'De pandemie gaat voorbij'

“De pandemie gaat een keer voorbij en misschien is er in de loop van het voorjaar al een weg om op kleinschalig niveau weer te kunnen repeteren en wie weet is er in het najaar weer een kans om voor publiek te spelen. De leden van alle verenigingen zijn hartstikke trouw, betalen de contributie ondanks dat de boel al een jaar stilligt. Ze willen zo graag weer op de planken.”

Allard (1957, nooit weggeweest uit Heiloo) vertelt gepassioneerd over theatermaken, ondanks zijn zorgen over hoe het moet met de decorbouw en het naaiatelier. “Een boekje met de tekst voor een voorstelling is leuk, maar eigenlijk de grootste vijand voor de acteur. Want het wordt pas theater als de optelsom van passie, licht en geluid, kleding, decor, regie klopt”, zegt de man die in 1990 spelend lid werd van Falkland Toneel en sinds zes jaar de vereniging voorzit. “Daarom hebben wij ook met elkaar die ruimte nodig, daar leggen we mede de basis voor onze voorstellingen en zo dragen we bij aan een cultureel klimaat dat past bij een groeiend Heiloo.”

'Bij Falkland kun je lekker spelen'

Falkland is best een bijzondere eend in het regionale toneellandschap. "Het stramien is al geruime tijd om ieder jaar vier producties te maken, twee voor en door volwassenen en twee door jongeren. Dat is echt veel voor een toneelvereniging”, zegt Allard. "Maar het geeft een geweldige dynamiek en we ontdekken zo ook jong talent. Bovendien komt iedereen ieder jaar op verschillende manieren goed aan bod en dat laat onze vereniging bloeien. We werken gelijktijdig aan een voorstelling voor volwassenen en een voor de jongeren en die gaan vlak na elkaar in première. Krap een week daarna gaan we al om tafel voor twee nieuwe producties. Falkland onderscheidt zich ook doordat we divers repertoire hebben, historische stukken spelen naast blijspel en eigen stukken ontwikkelen, steeds onder andere regie, van buiten en uit eigen kring. Spelers komen uit de hele regio.

Lees verder op pagina 3

Allard de Graaf kan niet wachten tot het theater weer open is.