Allard de Graaf voor zijn favoriete theater.
Allard de Graaf voor zijn favoriete theater. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'Bij Falkland kun je lekker spelen'

Vervolg van voorpagina

"Want bij Falkland kun je lekker spelen.” Regisseurs komen ook graag een gastrol vervullen bij de vereniging. "Omdat bij ons de decorbouw en alles goed is georganiseerd. De regisseur kan zich dan echt bezighouden met de tekst en de behandeling daarvan. We hebben daarom een goeie naam in het circuit.”

Van ‘Propagandaclub’ naar noodkreet

Falkland Toneel is vernoemd naar Samuel Falkland, een pseudoniem van Nederlands beroemde toneelschrijver Herman Heijermans. In zijn sterfjaar 1924 kwamen Heilooërs ertoe om de ‘Propagandaclub voor Staatspensionering' op te richten: ‘toneelstukkies' maken om sociale misstanden aan de kaak te stellen.

Op weg naar de viering van het honderdjarig-bestaan in 2024 worden er nog steeds ‘toneelstukkies' gemaakt. Niet met minder bevlogenheid, maar wel anders.

'De vereniging staat sterk in de samenleving'

De ideologie is nu vooral om door samenwerking tot echt goed theater te komen, dat ook veel zeggingskracht kan hebben, maar anders dan in de tijd van toen met de vreselijke armoede en onzekerheid. Falkland Toneel was in al die decennia ook welk eens klein van omvang. In onze tijd staat de vereniging sterk in de samenleving.

"Maar”, zegt Allard de Graaf, "We vinden wel dat we een ruimte verdienen in Heiloo waar goed aan de decors en alles kan worden gewerkt. We willen goed kunnen toewerken naar de viering van ons eeuwfeest. De theaterloze coronaperiode overwinnen we, maar de roep om een vaste bouwruimte voor heel theatermakend Heiloo is wel een noodkreet.”