Leerlingen mogen stemmen op Kindcentrum De Duif.
Leerlingen mogen stemmen op Kindcentrum De Duif. (Foto: Aangeleverd)

Kindcentrum De Duif doet mee aan landelijke kinderverkiezingen

HEILOO - Burgemeester Romeyn en kinderburgemeester Jayden waren vrijdag 12 maart te gast op kindcentrum De Duif. Zij bemanden samen met directeur Annemiek van de Vliet het stembureau op De Duif. Daar werden vandaag de kinderverkiezingen gehouden.

In totaal brachten 52 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van Kindcentrum De Duif vrijdag 12 maart hun stem uit voor de landelijke Kinderverkiezingen. Dat gebeurde onder toeziend oog van burgemeester Hans Romeyn van Heiloo, kinderburgemeester Jayden de Vries en Annemiek van de Vliet, directeur van kindcentrum De Duif.

Schaduwverkiezingen

Van 1 tot en met 16 maart organiseert ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat - voor de achtste keer de landelijke Kinderverkiezingen. Deze schaduwverkiezingen geven een indruk van hoe de Nederlandse politiek eruit zou zien als kinderen uit groep 7 en 8 het voor het zeggen hadden. De Duif-leerlingen hebben zich hier goed op voorbereid door het Jeugdjournaal te volgen, partijprogramma’s te onderzoeken, stemwijzers te bekijken en debatten te houden.

Interessante discussies

In de afgelopen periode hebben de leerlingen uit groep 7 en 8 leren debatteren: stellingen uitzoeken, argumenten voor én tegen bedenken, met elkaar in discussie gaan en na afloop evalueren. Wat gebeurt er met jouw mening tijdens het debat? Houd je vast aan je standpunt of trekken nieuwe argumenten je over de streep? Dat leidde tot interessante discussies over uiteenlopende onderwerpen.

Na een les over nut en noodzaak van democratische verkiezingen, bemanden burgemeester Hans Romeyn, kinderburgemeester Jayden en Annemiek van de Vliet gezamenlijk het stembureau. Ze controleerden de stempassen, reikten de stembiljetten uit en namen de ingevulde stembiljetten in ontvangst. Na afloop telden zij de stemmen en gaven de uitslag via de computer door. Zo zagen zij toe op een eerlijk verloop van het stemproces.

Voor de leerlingen een interessante ervaring. Ze zijn enorm benieuwd naar de uitslag van de Kinderverkiezing op De Duif. De verkiezingsuitslag van alle deelnemende scholen wordt dinsdag 16 maart bekendgemaakt, één dag voor de Tweede Kamerverkiezingen.