De heren Kossen en Leyen.
De heren Kossen en Leyen. (Foto: aangeleverd)

De Pancrasser bevolking zit op een goudmijn

SINT PANCRAS - 'Je bent Sint Pancrasser als je…', is een veelgehoorde uitspraak in het mooie dorp. Ieder vult dan in wat hij of zij van belang acht. Gerrit Struik, voorzitter van het Kossen-Leyenfonds weet het snel: 'Als je Het Fonds kent!' 

door Ben Wansink

Het Kossen-Leyenfonds roept verenigingen op zich te melden

Sedert de oprichting in 1962 hebben veel particulieren en organisaties financiële steun van het fonds gekregen. “Zij die het echt nodig hadden en hebben kunnen op steun rekenen. Mensen hebben niet altijd schuld aan hun financiële problemen, dus helpen wij hen graag! Echter, de aanvragen van particulieren voor steun lopen terug, blijkbaar gaat het financieel goed in Sint Pancras. Natuurlijk zijn er nog particulieren, denk bijvoorbeeld ook aan hen die hun land ontvlucht zijn, en als inwoner van Sint Pancras een beroep op ons mogen doen.”

Steunverlening en geschiedenis

Hoe gaat die steunverlening eigenlijk. Kan je even een belletje plegen en er wordt uitgekeerd? Voorzitter Struik: “Natuurlijk niet, wij bekijken iedere aanvraag zorgvuldig, gaan meestal op huisbezoek en zien dan snel hoe de stand van zaken is. Gevoel speelt hierbij een belangrijke rol! Voordeel is ook dat wij elkaar in Sint Pancras over het algemeen goed kennen en wel weten waar en bij wie de schoen wringt. Privacy staat daarbij voorop, maar wij zijn er alleen voor ons dorp en onze steun richt zich dus uitsluitend op Sint Pancras!” 

Rijke Pancrassers

Even een stukje geschiedenis: het fonds is genoemd naar twee Pancrassers die hun geld bij overlijden na lieten ter ondersteuning van dorpsgenoten die het nodig hadden. Cees Kossen (1896-1962) was een vrijgezelle tuinder die goed boerde. Hij gaf ooit zijn wasvrouw een wasmachine, zodat zij dat niet meer met de hand hoefde te doen. Na zijn dood schonk hij zijn kapitaal van bijna 100.000 gulden aan de Pancrasser gemeenschap. Dirk Leyen (1914-1975) werd in zijn dorp Tobias genoemd, omdat veel van zijn familieleden al de naam Dirk hadden. Toen zijn verloofde verongelukte bleef ook hij vrijgezel. Hij liet zijn nalatenschap (266.000 gulden toentertijd) ten goede komen aan de inwoners van zijn dorp. Voeg daarbij de erfenis die Gré van Graft-Vet in 1995 aan het fonds schonk en de basis voor een solide financiële huishouding is gelegd. 

Een pitch

"Nu wij minder aanvragen binnenkrijgen en wij 1,2 miljoen euro in kas hebben, wordt het hoog tijd de opbrengsten van dit vermogen onder de aandacht van de Pancrasser bevolking te brengen. Dit geld is van de gemeenschap, wij beheren het slechts en zorgen dat het ook in de toekomst gebruikt kan worden. Daarom deze oproep aan verenigingen en instellingen: hebben jullie plannen of ideeën, maar ontbreekt het aan financiële middelen? Schrijf dan in op de pitch van het Kossen-Leyenfonds welke op 16 en 17 november gaat plaatsvinden. Die plannen kunnen dan voor het bestuur, bestaande uit 5 personen, gepresenteerd worden. Wij beoordelen de aanvragen en wellicht kan er een aardig bedrag ter ondersteuning uitgekeerd worden. Aanvragen moeten natuurlijk wel een solide basis hebben, een begroting opstellen met de globale kosten is nodig.”

Inschrijving en informatie: www.kossenleyenfonds.nl. Uiterste inschrijfdatum is 10 november.