Helleborus.
Helleborus. (Foto: aangeleverd)

Koele Lente

Een week met koel voorjaarsweer en blauwe luchten, iedere week wordt het groener om ons heen. De meidoorns staan in frisgroen blad, de bloei volgt later. Ook de vele soorten kersenbomen staan nu volop in bloei, hele straten kleuren zich in zachtrose of wit. In de tuin bloeien diverse Helleborussen al vanaf december, heel erg lang dus. De Nederlandse naam is nieskruid. Vroeger werd de plant medicinaal gebruikt, dat zie je terug in de Nederlandse naam. Het is een uitstekende plant voor wilde bijen en hommels.

Veel planten bevatten stoffen die voor kinderen giftig kunnen zijn. In plaats van deze planten uit je tuin te weren kun je beter kinderen vertellen dat ze niet eetbaar zijn. Samen zaaien is heel leuk en leerzaam. Kies iets wat ze ook lekker vinden om te eten, dan wordt het nog leuker. Het duurt ook een poosje voordat het klaar is, vertel dat er vooral bij. En ga regelmatig even samen kijken hoe de groei verloopt. Daarvan leren ze ook weer. Spinazie en radijs kun je best thuis zaaien, nu in de tuin of in een kistje, afwatering is belangrijk. Zorg dat het niet vol water komt te staan. Sla en andijvie kan ook op pot worden gekweekt. Met deze temperatuur en na regen, groeit in de tuin het onkruid ook heel voorspoedig. Onkruid in de tuin is eigenlijk gewoon alles wat je zelf niet wilt. Dus zowel inheemse plantjes als volop uitzaaiende vaste planten. Als je nu wiedt heb je daar later profijt van. Zaailingen kun je misschien op een andere plek wel kwijt. Door soorten planten in je tuin op veel plaatsen te herhalen ontstaat er een natuurlijke herhaling, een ritme in je tuin. Door na elkaar bloeiende planten te gebruiken kan je tuin er steeds anders uit zien.

Als je onkruid wiedt en zelf compost wilt maken zonder een compostbak, stop dan alles eens in een plastic zak. Gaatjes aan de onderkant prikken voor in en uitgaand werkverkeer! Vervolgens wegzetten op de grond in een schaduwhoekje uit het zicht en vergeten. De beestjes zorgen dat dit na een jaar prima compost oplevert. Een heel natuurlijke manier van grond verbeteren!


Viridis