De erbarmelijke staat van de natuurstenen in de Langestraat wordt eindelijk aangepakt.
De erbarmelijke staat van de natuurstenen in de Langestraat wordt eindelijk aangepakt. (Foto: Leon Vogelaar)

Slechte bestrating Langestraat aangepakt

ALKMAAR - Het was lange tijd een doorn in het oog: de erbarmelijke staat van de natuurstenen bestrating in de Langestraat. Het college van B&W heeft nu besloten om snel te starten met de herbestrating. Dit gebeurt met een proefvak tussen de Mient en de kruising Langestraat – Houttil/Boterstraat.

De bekendste, duurste en mooiste winkelstraat van Alkmaar mocht wat allure hebben en een chique rode loper zijn voor het winkelende publiek. Daarom werd enkele jaren geleden voor natuursteen gekozen, maar al snel kwamen de eerste gaten en scheuren in de bestrating. Het besluit tot herbestrating is genomen in goed overleg met Alkmaars Bolwerk, de vereniging van binnenstadondernemers. "De werkzaamheden moeten gebeuren. Door nu te beginnen met de werkzaamheden hopen we zo min mogelijk overlast te hebben in de periode dat de stad weer open is voor publiek”, zegt Hans van de Leygraaf, voorzitter Alkmaars Bolwerk.

Proefvak

Om te kunnen beoordelen hoe de nieuwe natuursteenbestrating en fundering reageren op zwaar materieel en de verschillende weertypes wordt eerst een proefvak aangelegd. Dit deel van de Langestraat is ongeveer zeven weken minder goed bereikbaar. Langs de gevels blijft er een strook van 1,5 meter vrij waar mensen, rekening houdend met eenrichtingsverkeer, kunnen passeren. De doorgang voor laad- en losverkeer tijdelijk gestremd vanaf de Langestraat naar de Mient.