Van links naar rechts Brenda, Anne-Fleur, Melissa en Nadine.
Van links naar rechts Brenda, Anne-Fleur, Melissa en Nadine. (((Foto: aangeleverd)))

Jongeren, doe mee aan ‘Ja-ja-ja museadag’!

Algemeen

REGIO - Brenda Nentjes, Nadine Zwarthoed, Anne-Fleur Doornewaard en Melissa Trebes hebben zondag 7 november uitgeroepen tot ‘Ja-ja-ja museadag’. Met als doel om tien lokale musea in Noord-Holland die dag aan zoveel mogelijk jonge bezoekers te helpen. Het is een voortvloeisel van hun afstudeerproject.

Het viertal doet de studie Commerciële Economie Fast Track aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In het laatste jaar volgen ze het vak ‘De Maatschappij Dat Ben Jij’. Met het project moeten ze 300.000 mensen uit de doelgroep bereiken. Daarnaast moet het een bijdrage leveren aan de oplossing voor een maatschappelijk probleem. 

In noodweer

“Wij lazen dat musea in noodweer waren gekomen door het uitblijvende bezoek naar aanleiding van de corona pandemie. Hierdoor moesten sommige musea hun exposities bijvoorbeeld sluiten of door een tekort aan medewerkers konden zij slechts een deel van een museum openstellen. Wij vinden het belangrijk dat cultuur bewaard blijft voor een volgende generatie. Daarnaast zijn we erachter gekomen dat er in de buurt vaak interessantere en leerzamere musea te vinden zijn dan je zou verwachten. Hierdoor kan het ook juist voor een jongere doelgroep (van onze eigen leeftijd en ouder) die nu de lokale musea nog niet weet te vinden, leuk zijn om hier wel eens heen te gaan. Vanuit dat oogpunt hebben we dit project opgezet en de musea aangeschreven”, vertelt Nadine over het ontstaan.

Enorme boost

Waarom juist lokale musea? “Met name deze zijn door corona extra zwaar getroffen. Per 1 oktober is er een stop gekomen op de overheidssteun. Dat vinden wij groot maatschappelijk probleem en om die reden hebben we met z’n vieren gekozen om te proberen de lokale musea een enorme boost te geven. We hebben alle musea in de provincie een mail gestuurd waarin we onze ideeën hebben uitgelegd  Het moet aanstaande zondag tot een uitspatting komen als zoveel mogelijk jongeren die dag een of meer lokale musea gaan bezoeken. Dat zou fantastisch zijn voor de relatief kleinere musea in de provincie”, haakt Anne-Fleur in.

De datum 7 november is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Op zaterdagavond 6 november is namelijk de Museumnacht in Amsterdam. Brenda: “Daarom hebben we de Amsterdamse musea bewust buiten het project gehouden. Bovendien: die krijgen over het algemeen voldoende aandacht en bezoekers.”

De deelnemende musea richten aanstaande zondag een fotohoek in. Bezoekers kunnen hier een leuke en creatieve foto maken. Deze kunnen ze insturen via de website jajajamusea.nl of delen op social media met #jajajamusea. “Wij zoeken de leukste inzendingen uit, die we belonen met een toffe prijs. Zoals een Fruits de Mer menu met een bijpassende wijn van Fish Tales, een wijnbox met drie wijnen van 24 wines en twee aparte flessen bubbels als troostprijzen, ook beschikbaar gesteld door 24wines”, legt Melissa uit. 

Deze musea doen mee

De volgende musea zijn enthousiast geraakt en hopen zondag op een piek aan (jonge) bezoekers: IJmuider Zee- en Havenmuseum, Kaap Skil op Texel, Zuiderzeemuseum (Enkhuizen), Singer Laren, Museumboerderij Westfrisia (Hoogwoud), Waterlandsmuseum De Speeltoren (Monnickendam), Reddingmuseum (Den Helder), Westfries Museum, Museum van de 20e Eeuw (Hoorn), Vervoermuseum (Haarlem), Beatlesmuseum (Alkmaar) en het Volendams Museum.

Het Instagram-account @jajajamusea dient als guide waarop de deelnemende musea worden gepresenteerd en in het zonnetje gezet. Voor meer informatie kijk op jajajamusea.nl

Het beeldmerk van het afstudeerproject.