In een straal van 10 kilometer rondom de uitbraak geldt een vervoersverbod.
In een straal van 10 kilometer rondom de uitbraak geldt een vervoersverbod. (Foto: aangeleverd)

Acuut Vervoersverbod voor pluimveebedrijven

Algemeen

ALMAAR - Zondagmiddag is er op een bedrijf in Grootschermer vogelgriep geconstateerd. Per direct is er 10 kilometerzone ingevoerd rondom het gedupeerde bedrijf. In deze zone geldt een vervoersverbod. 

Rondom de zone zijn borden geplaats waarop het vervoersverbod wordt aangegeven. Wilco Brouwer de Koning heeft een boerderij in Heiloo: “Vogelgriep komt 99% van de gevallen doordat overdracht van wilde vogels op dieren van een bedrijf. In de 10 km zone met het vervoersverbod mag geen vlees, eieren, of mest van vogels vervoerd worden vanaf bedrijven. Hierdoor mogen wij en de rest van de zone ook geen eieren meer verkopen vanaf het bedrijf. Onze eieren verdwijnen uit onze verkoopautomaat zolang het verbod geldt.”

Landelijke maatregelen

Vanwege een vogelgriepuitbraak eerder deze week in Zeewolde is er een landelijke ophokplicht ingesteld. Dit betekent dat commercieel gehouden vogels naar binnen worden gebracht. Voor niet-commercieel gehouden risicovogels is een afschermplicht.  Eigenaars van kippen, watervogels en loopvogels op kinderboerderijen en dierentuinen moeten voorkomen dat de vogels in contact kunnen komen met wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. 

Wilco: “Natuurlijk is dit voor ons en onze klanten vervelend, maar wij denken ook vooral aan de ondernemers in onze regio die hier hard door worden geraakt.”