Ondanks alle nieuwbouwplannen is er nog steeds een tekort aan woningen.
Ondanks alle nieuwbouwplannen is er nog steeds een tekort aan woningen. (Foto: jaagpad-alkmaar.nl)

Woningtekort binnen tien jaar niet opgelost

Algemeen

ALKMAAR - Ondanks alle nieuwbouwplannen - samen goed voor zo’n 15.000 woningen - zijn er over negen jaar nog steeds onvoldoende woningen. Dat blijkt uit het rapport van adviesbureau Companen, die in opdracht van Alkmaar, wooncorporaties Woonwaard, Kennemer Wonen en Van Alckmaer de woningbehoefte van Alkmaar onderzocht. 

De 15.000 woningen die Alkmaar wil realiseren, komen vooral langs het kanaal. In 2030 zijn daar 6675 tot 7870 woningen gebouwd, terwijl er ruim 8000 woningen nodig zijn. Toch zijn er meer plannen in de maak, weet wethouder Pieter Dijkman, die onder meer op de ontwikkelingen bij de stations doelt. Companen concludeert dat er een tekort aan sociale huurwoningen is dat de komende jaren niet wordt opgelost met de huidige bouwplannen. De projectontwikkelaars houden zich wel aan de eis dat een derde sociaal zijn, maar dat wordt meestal sociale koop. Wethouder Dijkman wil vooralsnog niet ontwikkelaars beleidsmatig dwingen sociale huurwoningen op te leveren en hoopt gewoon afspraken te kunnen maken, mogelijk via een convenant.

Companen heeft twee scenario’s: een lage en een hoge instroom. In beide gevallen (8150/8440) komt de behoefte boven 8000 woningen uit. In praktijk betekent dit dat Alkmaar in het gunstigste scenario 570 woningen achterloopt en in het zwartste scenario 1475. Companen en Alkmaar houden rekening met een steeds grotere migratie vanuit de omgeving Amsterdam. “Zij zoeken een stedelijk milieu, maar Amsterdam is niet meer te betalen.’’