De ambitieuze redactie rijkt de kijker tal van ideeën aan, om er op uit te gaan in Groot Alkmaar.
De ambitieuze redactie rijkt de kijker tal van ideeën aan, om er op uit te gaan in Groot Alkmaar. (Foto: Groots Alkmaar)

Nieuw online tv programma Groots Alkmaar

Algemeen

ALKMAAR - Deze week komt de eerste aflevering online van een nieuw televisie programma, gemaakt door en voor Alkmaarders. Kunst, cultuur en de natuur staan centraal en de kijker krijgt tal van ideeën aangereikt om er op uit te gaan.

Het idee voor Groots Alkmaar is ontstaan bij een aantal senioren tijdens de lock down. Enthousiaste ambitieuze 65plussers namen plaats in de redactie. Het doel: informatieve, inspirerende reportages en interviews maken over kunst, cultuur, historie en de natuur in de gemeente Alkmaar. 

“Als we nergens naar toe kunnen, laten we dan het mooie Alkmaar naar de mensen thuis brengen”, zo was aanvankelijk het idee. Inmiddels kan er weer veel meer en daarvoor biedt Groots Alkmaar allerlei mogelijkheden aan.

En die titel? De makers richten zich op het “grote” Alkmaar; de stad, de dorpen en alles daar tussen … en ze zijn trots (“groos”) op Alkmaar.

Na twee pilotafleveringen is de enthousiaste redactie zover om met maandelijkse programma te starten. Groots Alkmaar moet met beelden en verhalen de kijkers stimuleren er op uit te gaan. In elke uitzending, die gemaakt worden op wisselende locaties, komen voorstellingen, exposities, concerten, wandelingen en andere activiteiten aan bod. Dit ambitieuze plan wordt uitgevoerd met de steun van jonge makers. De senioren kiezen de onderwerpen en bedenken de items. Pas afgestudeerde jonge professionals vertalen het in beeld en nemen de montage voor hun rekening.

De eerste officiële uitzending van Groots Alkmaar is afgelopen week opgenomen in de Bibliotheek in Alkmaar Centrum. Dat betekent niet dat de items alleen over boeken gaan. De kijker wordt ook meegenomen naar de Schermer, waar het verhaal van Leeghwater wordt verteld en er is het vaste onderdeel “De minuut van…” De uitzending gaat donderdag 4 november om 16.00 uur online en is vanaf dat moment te zien op www.grootsalkmaar.nl.