Doelenveld 1-18.
Doelenveld 1-18. (Foto: Foto's: Ritske Velstra)

Nominaties Puienprijs 2021: ‘Woonhuizen nieuw’

Algemeen

ALKMAAR - De nominaties voor de zestiende Puienprijs van de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) zijn bekend. In dit laatste weekoverzicht de categorie ‘Woonhuizen Nieuw’. De winnende puien worden 17 november bekendgemaakt op de Puienprijsavond in Wijkcentrum Overdie. Publiek kan via de publieksprijs meedoen. Welke pui vind jij het mooist? Stem ook via: www.hvaalkmaar.nl!

Compagniestraat en Wolfpad


De grondgebonden woningen in de Compagniestraat en het Wolfpad - Ritske Velstra

De Schelphoek is vanaf 2003 ontwikkeld als woonwijk. In de Compagniestraat en het Wolfpad staan grondgebonden woningen. Deze woningen hebben verschillende kaphoogten en wisselende gevelbreedtes. Hierdoor passen ze perfect in een eigentijds binnenstadsbeeld.

Spanjaardstraat 1–3


Spanjaardstraat 1–3. - Ritske Velstra

Jarenlang is deze locatie open gebleven; in 2013 kreeg het daarom zelfs een gele kaart. Nu staan er een eigentijdse appartementen met parkeerruimte.

Koningsweg 90-94


Koningsweg 90-94. - Ritske Velstra

Dit kavel was jarenlang onbebouwd. Achter een dichte muur met poort zat enkel een parkeerplaats. Door de fraaie geparcelleerde nieuwbouw is de ruimtelijke kwaliteit van de Koningsweg verbeterd.

Emmastraat en Van Everdingenstraat


Het kwadrant tussen de Emmastraat en de Van Everdingenstraat. - Ritske Velstra

Op de plek van de voormalige Sint Augustinusstichting staat de Nieuwe Emma. De afwisselende detaillering van de woningen past goed bij de sfeer van het Emmakwartier.

Doelenveld 1-18


Doelenveld 1-18. - Ritske Velstra

Onze oude vertrouwde Harmonie in een nieuw jasje. Zaal 4 en 5 en de foyer van de voormalige bioscoop hebben plaatsgemaakt voor een stijlvol appartementencomplex. De historische muur aan de Lombardsteeg is een inspiratiebron geweest voor het ontwerp. Het Doelenveld is een groene woonoase geworden in de binnenstad.

Koningsweg 90-94.
Compagniestraat en Wolfpad.
Spanjaardstraat 1–3.
Emmastraat en Van Everdingenstraat.