Buurtbewoners Bergerhof bezorgd om woonplannen stationsgebied

ALKMAAR - De gemeente heeft ambitieuze plannen voor het stationsgebied, maar buurtbewoners van de Bergerhof zijn bezorgd.

De gemeente rekent - over zo'n tien tot vijftien jaar - op 1600 woningen, die gerealiseerd worden door hoogbouw. Verder komt er 40.000 m2 werkruimte en 23.000 m2 voor overige bestemmingen, zoals winkels, leisure en horeca. Het busstation - en mogelijk ook de fietsenstalling - zouden naar de andere kant verhuizen. 

Schaduw

De buurtbewoners - verenigd in werkgroep 'stationsgebied Bergerhof' - vrezen dat de hoogbouw veel schaduw veroorzaakt. In een brief uiten ze hun zorgen: 'De ontwikkelvisie is groots, maar iedereen die de Bergerhof een beetje kent weet dat het een ruim opgezet wijkje is met veel groen, en waar juist de rust zeer gewaardeerd wordt. Door de open zichtlijnen in de wijk, maar ook tussen de wijk en het station, is er een bovenmatig gevoel van veiligheid. Een overdekt busstation staat hier volgens de bewoners volledig haaks op. Om nog maar niet te spreken over de vele hoekjes die zullen ontstaan tussen de complexen, waar in de avonduren nauwelijks zicht op is. En met het creƫren van horecagelegenheden in de plinten van de nieuwbouw verwachten de bewoners alleen maar meer overlast in de wijk met als gevolg een vermindering van het leefklimaat.'

Erwin Stronck laat namens de werkgroep weten contact te hebben gezocht met de gemeente en politieke partijen, maar heeft nog geen reactie ontvangen.