In Heiloo voelt men zich veilig in de buurt zegt 95% van de ondervraagden.
In Heiloo voelt men zich veilig in de buurt zegt 95% van de ondervraagden. (Foto: Bert Westendorp)

Ruime voldoende voor de gemeente

Algemeen

HEILOO – Inwoners van Heiloo wonen met genoegen in hun dorp. Ze geven het een rapportcijfer 8,4. De dienstverlening van de gemeente krijgt een ruime voldoende (7.1) en dat geldt ook voor communicatie en voorlichting (7.0). Over het aanvragen van producten en diensten is men minder tevreden dan in 2019.

Aan de balie of via internet

Een en ander blijkt uit de Burger- en Ondernemerspeiling die dit voorjaar is gehouden. Van de 2.000 willekeurig uitgenodigde inwoners vulde 38% de vragenlijst in. Veel Nederlandse gemeenten houden dergelijke peilingen, Heiloo deed dit net als in 2016 en 2019 samen met de gemeenten Bergen, Uitgeest en Castricum.

Verkeerssituaties

In Heiloo voelt men zich veilig in de buurt, zegt 95%. Minder dan de helft maakte onveilige verkeerssituaties mee. Dat cijfer ligt lager dan bij de vorige peilingen en ook lager dan het landelijke cijfer.

Over het onderhoud van de woonomgeving is men doorgaans goed de spreken, evenals over de voorzieningen. De gemeente krijgt het rapportcijfer 7,2 voor haar inspanningen voor de leefomgeving. Inwoners vinden wel dat de gemeente hen meer mag betrekken bij activiteiten rond leefbaarheid. 

Vertrouwen

Het vertrouwen in de wijze waarop de gemeente wordt bestuurd (44%) is iets gedaald, maar nog wel hoger dan landelijk. Het oordeel over de participatie is gunstiger dan de landelijke cijfers, maar wel iets lager dan 2 jaar geleden. Rond een derde vindt dat de gemeente voldoende luistert naar de mening van inwoners, ze betrekt bij plannen en activiteiten en genoeg ruimte geeft aan initiatieven. 

Gedaald

Wie contact had met de gemeente deed dat het meest aan de balie of via internet, telefoon, mail of app. Vier van de vijf was hierover tevreden, zij gaven de gemeente een 6 of hoger. Wie een aanvraag deed, was minder tevreden als voorheen: tevredenheid over de procedure, de beschikbare informatie en de afhandeling is gedaald.

Stabiel

Wethouder Elly Beens: “Ondanks de moeilijke coronatijd is de waardering voor onze dienstverlening stabiel gebleven. Dat zegt iets over de inspanningen die we hebben geleverd en daar ben ik blij mee. Maar ik zie ook dat we nog genoeg te doen hebben. Ik lees de roep om inwoners meer te betrekken, beter te informeren en te bouwen aan vertrouwen. Ook ondernemers verwachten meer van de samenwerking. Het is natuurlijk niet zo dat we daar nog niet mee bezig zijn. Maar we zijn er ook zeker niet mee klaar.”

Gezondheid 

Inwoners zijn positief over hun eigen gezondheid en tevreden met de voorzieningen voor zorg en gezondheid in hun omgeving. Ze zijn minder actief bij verenigingen dan in 2019, denkbaar is dat de coronapandemie hier een rol bij speelde. 

Ondernemers

Ondernemers zijn tevreden over de bedrijfsomgeving en de bereikbaarheid. Bij elkaar 137 ondernemers vulden de vragenlijst in. Ze geven een 5.7 voor de wijze waarop de gemeente ondernemers betrekt. De algehele dienstverlening scoort een 6.9. De waardering voor de bedrijfsomgeving is gestegen. De openbare ruimte krijgt nu het rapportcijfer 7,4. Ook over bereikbaarheid en parkeren is men doorgaans tevreden.

De peiling is uitgevoerd door I&O Reseach. Door het hele land worden dergelijke peilingen gehouden. Zie hiervoor: waarstaatjegemeente.nl.