Prachtig natuurfeeld.
Prachtig natuurfeeld. (Foto: aangeleverd)

Lindes, verrukkelijke geur

Op een vakantie in Praag enkele jaren geleden boften wij enorm, de lindes bloeiden overal in de stad. Tijdens het fietsten langs de Donau genoten we van heel veel lindes, een onlosmakelijke geurherinnering voor mij. Ik weet niet waarom maar ik vind het een romantische geur, bankje eronder en daarop gaan zitten met je lief, kan niet beter. 

De bomen bloeien momenteel en dat is later dat gemiddeld. Meestal is juni de tijd dat de eerste lindes in bloei staan. De Latijnse Tilia naam zegt iets over het gebruik, het betekent vezel. De Romeinen brachten de boom naar onze contreien. Hun schaduw langs de wegen bracht verkoeling en de vezels werden gebruikt voor het maken van schoeisel, veters en touw voor de soldaten. De linde heeft een sierlijk silhouet, met afhangende takken,de bladeren bijna hartvormig. Nu valt vooral de geur en het gezoem op. Met deze geur lokt de linde bijen en andere insecten naar zich toe. Dit doet hij om zijn bestuiving te organiseren. De bijen zoeken naar honing en de geur verleidt hen tot en bezoekje. Daarbij verzameld de bij stuifmeel dat hij bij een bezoek aan een volgende bloem weer afgeeft. Vliegend van bloem naar bloem en van boom naar boom is dit bijzonder effectief. Dat kun je enkele weken later zelf waarnemen als er allemaal ronde bolletjes aan de bomen verschijnen, deze bevatten de zaden. Voortplanting van start. Luizen doen zich tegoed aan het blad en nemen de suikers op, die ze ook weer uitscheiden, daarop komen mieren af.


Nu viel het op, dat er op een zeker moment veel dode bijen onder de lindes lagen. En dan volgt bijna vanzelf een onderzoek naar de oorzaak van de insectensterfte. Als oorzaken wordt genoemd verhongering. Doordat de lindes variƫren in de afgifte van voeding over de dag en dat er verschil zit tussen de lindesoorten qua voedsel. Mogelijk levert de linde aan het eind van de bloei minder voedsel terwijl er nog wel volop lokstoffen zijn. Vastgesteld is dat ze geen gifstoffen voor bijen bevatten. Allemaal nuttig om te weten als je de omstandigheden voor insecten wilt verbeteren. lindes worden veel toegepast als laanboom. Er zijn meerdere soorten maar toegepast worden het meest de winterlinde, zomerlinde, Hollandse linde en zilverlinde. Als ik nog een boom in mijn tuin erbij kon hebben had linde Henryana een goede kans gemaakt. Deze wordt niet zo groot, groeit langzaam en heeft bijzonder fraai gevormd blad. Het blad heeft een fijne rand met kartels, bijna als een mooie volle wimper. De bloei is laat en de geur sterk en heerlijk zoet. Lindes bloeien niet allemaal op dezelfde tijd en dat is mooi meegenomen want dan kunnen wij extra lang van de geur genieten. Rond vier uur schijnt hij het meest te geuren, tijd voor een middagwandeling dus als je optimaal wilt genieten. Fijne wandeling en tot volgende week.



Viridis