Christine samen met bewoonster en maatje Patricia.
Christine samen met bewoonster en maatje Patricia. (Foto: Bianca Huibers)

‘Vrijwilligerswerk doen bij de Kleine Ark is echt geweldig’

OUDKARSPEL – De Kleine Ark is een werk- en leefgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme. Het is een zelfstandige kleinschalige stichting met twee locaties in de gemeente Langedijk. Vrijwilligster Christina de Bakker houdt graag een pleidooi voor de mensen die betrokken zijn bij deze bijzondere leefgemeenschap.

door ruud de waard

'Ik heb geen donderdagmiddag gemist'

"Zonder vrijwilligers zijn we nergens. Door de ontwikkeling in de zorg zijn de vrijwilligers steeds belangrijker. En het werk bij de Kleine Ark is veelzijdig en het is echt geweldig om als vrijwilliger betrokken te zijn bij de Kleine Ark.’’

Christina is vrijwilliger bij de Kleine Ark in Oudkarspel. Een prachtige stolpboerderij met aan de achterzijde een grote moestuin. ‘’Ik heb 23 jaar in het onderwijs gewerkt en nadat ik gestopt ben had ik enige vrije tijd over. Vorige jaar januari schreef ik naar de Kleine Ark dat ik graag vrijwilligerswerk wilde doen. Ik vind het belangrijk om andere mensen te helpen.

In januari 2020 ben ik begonnen, maar door de komst van het coronavirus kon ik vanaf maart niet meer aan de slag. Gelukkig vanaf september konden we weer aan de gang en sinds die tijd heb ik nog geen donderdagmiddag gemist.’’

Ouders betrokken

Met een fraaie stolpboerderij in Oudkarspel en een herenhuis aan de Elzenlaan in Zuid-Scharwoude is de Kleine Ark een organisatie met een eigen visie op de zorg. Ontwikkeling, flexibiliteit en begrip vormen de basis. Een stichting die sinds 2002 zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking en autisme.

Christina: "Ouders zijn sterk betrokken bij de zorg van hun kind en geven mede vorm aan het beleid van de organisatie.’’

Zoveel warmte

Dit jaar was het feest bij de Kleine Ark. ‘’Het is alweer twintig jaar geleden dat ouders Stichting ‘de Kleine Ark’ in het leven riepen. Het is een succesvol en kleinschalig zorgproject. Jammer genoeg voor de bewoners, de ouders en vrijwilligers kon door de corona geen feest gevierd worden. Iedere keer als ik richting de Kleine Ark rij heb ik er zin in.

Bij binnenkomst voel je de warmte, vol liefde en respect. Ik heb gekozen om mij intensief in te zetten op één bewoner. In de afgelopen maanden is er ook een band ontstaan met deze bewoner en ook zij vindt dat prettig.’’

Brood bakken

‘"Met vrijwilligerswerk ondersteun je bewoners en deelnemers. Bijvoorbeeld bij het werk, een hobby of een uitstapje. De meeste bewoners zijn zelfstandig. Ze bakken bijvoorbeeld hun eigen brood, bereiden de maaltijden en helpen met huishoudelijk activiteiten zoals stofzuigen en de afwas. Ook de betrokkenheid van de ouders is groot. Helaas was het door corona het afgelopen jaar allemaal veel minder, maar we hopen allemaal dat in de nabije toekomst door de versoepelingen weer alles kan.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers bij de Kleine Ark kunnen op vele manieren helpen. Naast het begeleiden van de bewoners kunnen ze helpen met verschillende voorkomende klusjes in huis of in de werkplaats.

"Ook kunnen vrijwilligers met groene vingers helpen in de moestuin en met het onderhoud in de tuin. Het is zelfs mogelijk om een keer in de week te komen koken. Het is allemaal ontzettend dankbaar werk!’’ zegt een blije Christina de Bakker.

Christine samen met bewoonster en maatje Patricia.