Vlnr. wethouder Groot van Heerhugowaard, de heer Veenman van het HHNK, Britt en Sil, burgemeester Groeneweg van Opmeer en Piet Droog van Koninklijke BLN Schuttevaer.
Vlnr. wethouder Groot van Heerhugowaard, de heer Veenman van het HHNK, Britt en Sil, burgemeester Groeneweg van Opmeer en Piet Droog van Koninklijke BLN Schuttevaer. (Foto: aangeleverd)

Nieuwe brug feestelijk geopend

VEENHUIZEN - Met de onthulling van het naambord 'Veenhuizerbrug' door Sil en Britt is de nieuwe brug bij de Langereis officieel geopend. Burgemeester Wim Groeneweg van gemeente Opmeer, wethouder Annette Groot van gemeente Heerhugowaard, Rob Veenman van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Piet Droog en Nico Oud als vertegenwoordigers van Koninklijke BLN Schuttevaer waren bij de opening aanwezig.

De fiets- en wandelbrug vervangt de oude autobrug. Aan de nieuwe brug ging wel enig overleg vooraf. De omwonenden wilden het liefst de oude brug behouden of er een autobrug voor terug. Door goed overleg tussen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als eigenaar van de brug en de gemeenten Heerhugowaard en Opmeer en de bewoners ligt er nu een brug die de vaarroute Rustenburg-Verlaat aantrekkelijker maakt voor vaarrecreanten. Vereniging Schuttevaer, die meehielp bij de financiering, is blij met de nieuwe brug. Immers, hoe meer voorzieningen er komen voor de pleziervaart, hoe meer ruimte er ontstaat voor de beroepsvaart.

Hogere boten

De nieuwe brug maakt het mogelijk om vanuit Verlaat met een boot tot 2.40 meter hoog de passantenhaven in Opmeer te bereiken. Ook is het rondje Rustenburg-Verlaat voor hogere boten te gebruiken. De coronapandemie heeft tot gevolg dat ook de waterrecreatie is toegenomen. Er zijn meer bootjes verkocht en door het mooie weer werd er veel gevaren. De verwachting is dan ook dat het Rondje Rustenburg-Verlaat vaker zal worden gemaakt.


De brug is mogelijk gemaakt door financiering van de gemeenten Opmeer en Heerhugowaard, vereniging Schuttevaer, Recreatieschap Westfriesland en de provincie Noord-Holland.