Vrijwilligster Bezoekwerk Marijke Dekker en voorzitter Dave de Koster van de Zonnebloem afdeling Heerhugowaard: 'Het is niet altijd vanzelfsprekend voor mensen met een beperking om op pad te gaan.'.
Vrijwilligster Bezoekwerk Marijke Dekker en voorzitter Dave de Koster van de Zonnebloem afdeling Heerhugowaard: 'Het is niet altijd vanzelfsprekend voor mensen met een beperking om op pad te gaan.'. (Foto: Theo Annes)

Zonnebloem wil leven van mensen met beperking beetje meer kleur geven

HEERHUGOWAARD – In het verleden had Heerhugowaard maar liefst drie afdelingen van de Zonnebloem: Waarderhout, Zuid-West en Overweg. “Op 1 januari 2020 hebben de drie afdelingen ingestemd met een fusie, zodat we gezamenlijk, samen met onze vrijwilligers, onze tweehonderd gasten met verschillende activiteiten kunnen verwennen”, zegt Dave de Koster, voorzitter van de Zonnebloem Heerhugowaard. De organisatie is niet alleen op zoek naar nieuwe vrijwilligers, maar ook naar twee kersverse bestuursleden.

Lokale afdeling vrijwilligersorganisate zoekt nieuwe bestuursleden

“We zijn nog op zoek naar een secretaris en een penningmeester en iemand die onze website kan beheren”, licht Dave toe. “In de coronaperiode hebben we helaas maar weinig leuke activiteiten aan onze gasten - Heerhugowaarders met een lichamelijke beperking - kunnen aanbieden.” Marijke Dekker, vrijwilligster bezoekwerk, vult hem aan: “Vanwege corona waren we genoodzaakt om activiteiten en bezoekjes aan huis aan te passen of zelfs helemaal stop te zetten. We houden wel op een andere manier contact met onze gasten, via een telefoontje, een kaartje of een bloemetje dat we op een afstand van anderhalve meter aan huis konden aanbieden. Een praatje voor de voordeur was een van de weinige mogelijkheden om onze gasten even kort te spreken. Een wandeling of een boodschapje met een gast is momenteel helaas niet mogelijk. We hopen allemaal dat er zo spoedig mogelijk betere tijden aanbreken en dat we er weer met onze gasten op uit kunnen.”

Vrijwilligers

De Zonnebloem is al meer dan zeventig jaar actief in heel Nederland. Dave: “Het draait bij onze organisatie om mensen. Wij vinden dat een lichamelijke beperking nooit een belemmering hoeft te zijn. Kan men vanwege een lichamelijke beperking niet doen wat voor zoveel anderen vanzelfsprekend is? En wil men eropuit, bezoek ontvangen van een vrijwilliger uit de eigen buurt of op vakantie? De afdeling Heerhugowaard van de nationale vereniging de Zonnebloem staat voor iedereen klaar. We hebben 64 vrijwilligers en tweehonderd gasten, dus op dit moment kunnen we wel wat extra vrijwilligers gebruiken en hopelijk snel meer gasten ontvangen, want er is een kleine wachtlijst. We zien door allerlei versoepelingen en de vaccinaties licht aan het einde van de tunnel en hopen dat we dit jaar nog leuke activiteiten kunnen doen met mensen die daar echt een grote behoefte aan hebben. We willen dolgraag bijvoorbeeld met een grote groep een bezoek brengen aan Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna, maar gezien de huidige situatie gaat dat vooralsnog niet lukken.’’

Eigen ideeën

De afdeling Heerhugowaard van de Zonnebloem is zoals gezegd tot stand gekomen door een fusie met Waarderhout, Zuid-West en Overweg. "Toch kan iedere wijk zijn eigen activiteiten regelen”, benadrukt Dave. Marijke: "Het belangrijkst zijn en blijven onze gasten. De een vindt het heel prettig als er bezoek aan huis komt en een ander houdt er juist van om samen met een vrijwilliger een boodschap te doen of gezellig thuis een spelletje te doen of samen een legpuzzel te maken.

Lees verder op pagina 5