Onze regio bruist van het talent, bewijzen de deelnemers aan het Online Podium.
Onze regio bruist van het talent, bewijzen de deelnemers aan het Online Podium. (Foto: Aangeleverd)

Talenten Popschool tonen kunsten online

SINT PANCRAS - Dat onze regio bruist van (jong) muzikaal talent, dat weten ze bij Popschool Your Song maar al te goed. Aan het begin van het jaar zijn die talenten opgeroepen om zichzelf online aan de buitenwereld te presenteren met de hashtag #onlinepodium. Die oproep leverde dertig filmpjes op waarin jongeren tussen de 8 en 21 jaar uiteenlopende instrumenten, stijlen en genres ten gehore brengen. Vrijdag 21 mei schuiven cultuurwethouders John Does van Heerhugowaard en Nils Langedijk van Langedijk aan om uit al die inzendingen een winnaar te kiezen die in een professionele studio muziek mag gaan opnemen!

Al bijna tien jaar runnen Tim Bakker en Nicole Verouden hun Popschool Your Song, waar iedereen tussen de 8 en 80 jaar oud zangles kan volgen of een muziekinstrument kan leren bespelen. Met veel succes, want op het hoogtepunt had de popschool zo'n 330 leerlingen. "Maar toen gooide corona roet in het eten", vertelt Tim. "Bijna een derde van onze leerlingen is in die periode helaas afgehaakt." Maar Tim en Nicole lieten het hoofd er niet bij hangen en grepen alle mogelijkheden aan om toch aan de slag te kunnen blijven met hun leerlingen: online lesgeven en bij mooi weer buiten repeteren. "Niet helemaal hetzelfde, maar we waren dolblij dat die mogelijkheid er in elk geval is", aldus Nicole. "Onze leerlingen hebben ons echt geholpen de moed erin te houden in deze zware tijd.

Muziek maken verbindt

"Muziek maken verbindt, daar geloven wij sterk in", zegt Tim. "We zijn enorm trots op alle leerlingen die wij mogen begeleiden in hun muzikale ontdekking en ontwikkeling. Hoe mooi is het dan dat je via een online platform ook wat terug kunt doen voor al dat talent dat gezien en gehoord mag worden!" Tim en Nicole hadden nooit verwacht dat er zo massaal gehoor zou worden gegeven aan hun oproep. "Een ander zien en horen spelen is de manier om gemotiveerd te raken zelf ook op muziekles te gaan."

Jeugd aan Zet

Vanaf woensdag 19 mei mag er eindelijk weer 'gewoon' muziekles gegeven worden, met uitzondering van de groepslessen aan leerlingen ouder dan 18 jaar. Maar een voorstelling verzorgen - voor de meeste leerlingen hét hoogtepunt van het jaar - zit er vooralsnog niet in. Met veel creativiteit en een positieve insteek proberen Tim en Nicole er toch iets moois van te maken. Samenwerking met andere kunst- en cultuurorganisaties in Dijk en Waard helpt daarbij. Bijvoorbeeld met het in hetzelfde pand gehuisde Poppodium B3, maar ook via het project Jeugd aan Zet. "Voor ons is het heel belangrijk aansluiting te vinden bij anderen, om te laten zien dat wat wij doen van waarde is in het culturele speelveld in Dijk en Waard."


Meer weten? Kijk op popschoolyoursong.nl.