Zwieren en zwaaien over het ijs. Het kan nu ook in het late voorjaar!
Zwieren en zwaaien over het ijs. Het kan nu ook in het late voorjaar! (Foto: Aangeleverd)

Uniek voor deze tijd van het jaar: zwieren en zwaaien op zomerijs

REGIO - In het jaar van het 75-jarig bestaan van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LSV) biedt de vereniging de bijzondere mogelijkheid om te gaan schoonrijden op zomerijs. In samenwerking met de Westfries in Hoorn en de LVS organiseert de trainingsgroep Hoorn donderdag 27 mei en 3 en 10 juni van 13.30 tot 14.30 uur trainingen voor zowel gevorderden als beginners.

Door de coronamaatregelen hebben veel schoonrijders net als shorttrackers, langebaanschaatsers en kunstrijders minder of niet kunnen trainen. Enthousiaste schoonrijders worden daarom nu uitgenodigd om te komen schoonrijden op het zomerijs van kunstijsbaan de Westfries in Hoorn. Alle leden van de LVS uit de verschillende provincies en ook introducees krijgen de mogelijkheid hier gebruik van te maken.

Mooie traditie

Heerhugowaard kent met onder anderen kampioenen Henk Wartenhorst, Fie van Onna en Mart Kuiper een mooi traditie in het schoonrijden. "Veel mensen kennen het schoonrijden als het traditionele zwieren en zwaaien op de schaats", vertelt Kuiper. "Het schoonrijden is voor Nederland een immaterieel cultureel erfgoed, waarbij onder meer in streekdrachten wordt geschaatst. Een echte traditionele sport dus, geschikt voor de jeugd en volwassene in alle leeftijden. Het is een gezonde sport, die mensen samen op een gezellige manier kunnen beleven in een frisse omgeving, zoals afgelopen seizoen op het Nederlandse natuurijs.

Zwevend gevoel

Bij het schoonrijden wordt met specifieke schoonrijdersslag geschaatst. Kuiper: "Dit geeft een zwevend gevoel, waarbij je van links naar recht op de schaats over het ijs glijdt. Op zijn Engels wordt het 'Skating the Dutch Roll' genoemd. Het is een goede basis om technisch perfect te leren schaatsen." Schoonrijden kan individueel, maar ook met paren of in groepen worden uitgevoerd. De LVS organiseert jaarlijks diverse wedstrijden, waaronder ook een Nederlands kampioenschap.

Extra trainingsuren

De extra trainingsuren in Hoorn zijn nog op 27 mei en 3 en 10 juni. De kosten per uur zijn € 10,- per persoon. Schaatsen voor het schoonrijden kunnen gratis geleend worden. Aanmelding is gewenst (niet noodzakelijk) en kan via hoorn@schoonrijden.nu. Betaal contant of digitaal. Voor de zekerheid schaatsen de rijders met mondkapjes op en bij het paarrijden wordt aan de stok gereden. Meer info op

www.schoonrijden.nu.