Vrijwilliger Manuel ontdekte de inbraak in Museum BroekerVeiling en seinde direct de politie in.
Vrijwilliger Manuel ontdekte de inbraak in Museum BroekerVeiling en seinde direct de politie in. (Foto: Aangeleverd)

Van alle kanten steun voor BroekerVeiling na laffe inbraak

BROEK OP LANGEDIJK - Verbouwereerd was het woord niet, verbijstering dekte meer de lading toen Manuel, een van de vrijwilliger van museum BroekerVeiling dinsdagmorgen 11 mei om 07.00 uur het museumterrein op loopt en ziet dat er is ingebroken in een van de vier werkschuren (boetjes) waar het gereedschap van het museum ligt opgeslagen.

"Ik zag al gauw dat de duurdere machines waren weggenomen, naast een heleboel gereedschap. Zeker een paar duizend euro schade", vertelt hij. De politie wordt direct op de hoogte gebracht. Bij de koffie licht Manuel zijn collega's in en is het 't gesprek van de dag. “Ik ben gelijk maar naar huis gegaan om wat van mijn eigen gereedschap mee te nemen, dan kunnen we in ieder geval aan de slag!” zegt Guus, een andere vrijwilliger. Wie verantwoordelijk is voor de laffe inbraak is helaas nog niet bekend. Wel kan het museum rekenen op flink wat steun vanuit de lokale gemeenschap. Inmiddels zamelen vrijwilligers van het museum geld in en geven ondernemers aan hun steentje te willen bijdragen. "Prachtig, we zijn hier erg blij mee", zegt museumdirecteur Ron Karels tegen mediapartner NH Nieuws. "Er kwamen meteen al aanbiedingen om gebruikt gereedschap te doneren, maar we zien toch van dat aanbod af. Niet uit ondankbaarheid, maar omdat onze vrijwilligers dagelijks werken met de apparatuur, en dat moet veilig."

Met de pet rond

"Een aantal vrijwilligers is daarom met de pet langs de deuren gegaan om geld in te zamelen voor nieuwe spullen. Maar we hebben ook een prachtig aanbod van De Geus Bouw en Kramer Zuurkool gekregen. Die willen voor ons nieuw gereedschap kopen. Ook ons eigen beveiligingsbedrijf, EBC-Alkmaar, doet een duit in het zakje. Zij gaan de beveiligingssystemen doorlichten. Zodra de beveiliging weer up-to-date is maken we een afspraak met Dirk Kramer en Piet de Geus om de nieuwe spullen in ontvangst te nemen. Dat lijkt me voor die tijd niet zinvol", stelt Karels, die niet zit te wachten op nog een bezoekje van gereedschapdieven. Museum BroekerVeiling is vanwege de coronamaatregelen gesloten en gaat ook, ondanks de versoepelingen voor buitenmusea, voorlopig niet open. "Ons terras is wel toegankelijk, en je kan een bootje huren, maar voor de rest blijven we dicht. De heropening van de buitenruimte is niet te combineren met onze gebouwen die gesloten moet blijven."