De 99-jarige mevrouw Visser doet samen met wethouder Annette Groot een oefening om fit te blijven. 'Bewegen is goed, hoor.'
De 99-jarige mevrouw Visser doet samen met wethouder Annette Groot een oefening om fit te blijven. 'Bewegen is goed, hoor.' (Foto: Mary Brommer Fotografie)

‘Ruimte voor ontmoeting en beleving voor senioren en buurtbewoners’

HEERHUGOWAARD - Onder een stralende zon en toeziend oog van de bewoners van woonzorgcentrum Hugo-Waard, is donderdag 3 juni de nieuwe beleef- en beweegtuin tussen het G. Douplantsoen en de Van Veenweg geopend. Na een kort welkomstwoord van wethouder Annette Groot en bestuurder Gabriele Kasten, hesen de jongste en de oudste bewoner de vlag en volgde een beweeg- en danssessie op muziek voor alle aanwezigen. "Deze tuin is een fijne plek voor jong en ouder in de wijk, om elkaar te ontmoeten, samen te bewegen en te beleven. Het parcours met beweegapparaten waarbij de arm- en beenspieren kunnen worden getraind, de rekstokken, de jeu-de-boules-baan, de prachtige planten, het insectenhotel, het boter-kaas- en eierenspel en de lachspiegel maken dat iedereen zich hier kan vermaken’’, aldus Pieter Raat-bestuurder Gabriele Kasten.

Zonnige opening van de beweeg- en beleeftuin bij woonzorgcentrum Hugo-Waard

De tuin tussen het G. Douplantsoen en de Van Veenweg is van en voor iedereen, stelt ook wethouder Groot in haar toespraak. "Voor jong en ouder. Door in beweging te zijn en te blijven, vertraagt het proces van ouder worden. De tuin is zeer uitnodigend en ook ingericht voor mensen met dementie en voor minder-validen. Deze tuin prikkelt de zintuigen."

Lachspiegel

Marc Zwart is namens de gemeente als projectleider betrokken bij het ontwerp en realisatie van de tuin. "De tuin is zo ingericht, dat er elk seizoen wel iets gebeurt. We hebben gekozen voor een combinatie van gras, siergrassen en veel bloeiende vaste planten. Een wandelpad leidt onder meer langs de verschillende beweegtoestellen, die ook geschikt zijn voor minder-validen, langs spellen, de jeu-de-boules-baan, het bijenhotel en de lachspiegel. Ook vanuit het woonzorgcentrum en de aanleunwoningen kunnen de bewoners genieten van het uitzicht en de activiteiten in de tuin."

Vlag in top

Met de elektrische rolstoel en de rollator betraden Femmy van Emmerik en mevrouw Visser, respectievelijk de jongste en de oudste bewoonster van Hugo-Waard, de rode loper om de vlag te hijsen in het midden van de tuin. "Het is een hele eer, om dit te mogen doen", aldus de 99-jarige mevrouw Visser. "Je voelt je even belangrijk", aldus Femmy (59). Beide dames zijn heel blij met de nieuw aangelegde beleef- en beweegtuin. "Het is heel mooi geworden. Bewegen is goed, hoor. Je moet in de weer blijven. Of het nu met jeu-de-boulen, sjoelen of puzzelen is… Als je niks doet, ben je zo oud", aldus de krasse 99-jarige. "Weet je wat ik hoop? Dat er niks wordt vernield. Het is zo leuk om te zien dat ook jonge ouders met hun kinderen de tuin nu al weten te vinden en samen voor de lachspiegel staan. En hoe mensen hun oefeningen doen om fit te blijven. Dat moet zo blijven.’’

'Bewegen is goed, hoor. Je moet in de weer blijven'

Mevrouw Visser (99)

Dankbaar

Vanwege Covid-19 was de opening van de beleef- en beweegtuin voorbehouden aan bewoners van het woonzorgcentrum, de aanleunwoningen en enkele genodigden. "De tuin is bedoeld voor iedereen. Het liefst hadden we de hele buurt, inclusief de leerlingen van de naastgelegen basisschool en de peuterspeelzaal uitgenodigd voor de opening. Vanwege de pandemie is dat helaas nog niet mogelijk", legt Gabriele Kasten, Pieter Raat-bestuurder, uit. Ze stipte het tijdens haar toespraak nog maar eens aan. "We hebben door corona een verschrikkelijk jaar achter de rug. Het is heel fijn dat we hier nu zo bij elkaar kunnen zijn, dat de beleef- en beweegtuin klaar is. Dat we in de zon kunnen genieten van de heerlijke tuin en elkaars gezelschap. We zijn heel dankbaar dat we corona steeds meer onder controle krijgen en dat de gemeente deze tuin heeft gerealiseerd. We kijken er enorm naar uit om de mensen uit de buurt hier te ontmoeten, elkaar te spreken en samen actief te zijn."

Deelnemers en vrijwilligers gezocht

Welzijnsmedewerker Carla Gleijsteen vult aan: "De nieuwe jeu-de-boules-baan ligt er echt prachtig bij en kan kosteloos worden gebruikt door buurtbewoners. Misschien kunnen we wel mixen?! Geïnteresseerden die de baan als groep willen gebruiken of met onze cliënten willen jeu-de-boulen, zijn van harte welkom en kunnen contact met ons opnemen. Op woensdagmiddag is de baan al bezet."

Tuinonderhoud

Overigens worden voor het onderhoud van de tuin nog enthousiaste vrijwilligers gezocht. "Jac Kager heeft heel veel voorbereidend werk gedaan. We zoeken nieuwe vrijwilligers die Jac en het tuinteam willen ondersteunen bij het onderhoud."

Wie wil het tuinteam ondersteunen bij het onderhoud?


Meer weten over de jeu-de-boules-baan en/ of het tuinteam? Mail naar c.gleijsteen@dprs.nl of bel 06-19830189.

De oudste en de jongste bewoner van Hugo-Waard, de dames Visser en Van Emmerik, hadden de eer de beleef- en beweegtuin te mogen openen.