Vertegenwoordigers van diverse organisaties kwamen naar de dinnershow in museum BroekerVeiling.
Vertegenwoordigers van diverse organisaties kwamen naar de dinnershow in museum BroekerVeiling. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'De inwoners staan centraal'

DIJK EN WAARD - Inwoners, bedrijven en organisaties bijeenbrengen en samen op een creatieve manier allerlei maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Dat is waar Paviljoen Dijk & Waard voor staan. De ménsen moeten daarbij centraal komen te staan. Paviljoen Dijk & Waard is de opvolger van Camping Dijk & Waard, het project dat vorige zomer gelanceerd werd.

Paviljoen Dijk & Waard bouwt voort op formule Camping

Donderdag 10 juni vond in Museum BroekerVeiling een feestelijke dinnershow plaats waarin een eerste evaluatie werd gehouden. Organisaties die al eens met Paviljoen Dijk & Waard in aanraking zijn gekomen, presenteerden zich aan de aanwezigen. Onder hen ook burgemeester en wethouders van gemeente Heerhugowaard, die erg enthousiast zijn over de aanpak van initiatiefnemers Anton Spruit, Frank Bijvoet en Stijn van Otterdijk. De gemeente Langedijk trok zich eerder terug, al blijven andere Langedijker organisaties wél betrokken.

Dijk & Waard World

Het idee achter Paviljoen Dijk & Waard is om je de toekomstige fusiegemeente voor te stellen als één groot pretpark - 'Dijk & Waard World' - waarin allerlei gebieden liggen met elk hun eigen identiteit. Hoe maak je het voor de inwoners van al deze gebieden zo leuk mogelijk? Elke wijk, buurt en kern heeft zijn eigen identiteit en die moet omarmd en versterkt worden, bijvoorbeeld met een eigen vlag. Tegelijkertijd moet er verbinding zijn. Dat is ook wat maatschappelijke organisaties als MET Welzijn en Parlan en de moskee van Langedijk nastreven.

Woningtekort

Het Paviljoen wil vooral dat je geholpen wordt als je bij de gemeente aanbelt. Daarom worden ook sociale vraagstukken zoals bijvoorbeeld het woningtekort aangegrepen. Bijvoet: "Je moet het Paviljoen zien als een kenniscentrum waar je leert hoe je ideeën bij elkaar brengt en problemen kunt oplossen." En dat kan alleen als de inwoners centraal staan, omdat je dan tot breder gedragen oplossingen komt. Dus geen lelijke hekken plaatsen om brugspringers tegen te gaan, zoals aan de Gibbon is gebeurd, maar met omwonenden in gesprek om te vragen wat zij voor ideeën hebben. Tot eind dit jaar zal het Paviljoen zich inzetten om de verschillende partijen dichter bij elkaar te brengen. Meer info op paviljoendijkenwaard.nl.

Iedereen mocht zijn zegje doen.