De ACN Apotheek Stad van de Zon verdiende de derde plaats.
De ACN Apotheek Stad van de Zon verdiende de derde plaats. (Foto: Archief)

Waardse apotheek in top drie

HEERHUGOWAARD - ACN Apotheek Stad van de Zon in Heerhugowaard heeft een knappe derde plaats veroverd in de verkiezing Beste Apotheken van Nederland. Aan dit jaarlijkse onderzoek van AMP deden ruim 200 apotheken in het hele land mee. Als beloning voor hun derde plaats mag de apotheek een sticker op het raam plakken om de goede prestaties aan de buitenwacht kenbaar te maken. Voor het trotse personeel was er een grote taart.

Apotheken die meedoen aan het Onderzoekprogramma Kwaliteit Apotheken (OKA) worden per jaar zes keer bezocht door waarnemers, waarvan een aantal 'undercover'. De kwaliteit van de zorg en de dienstverlening worden gecontroleerd, maar ook de klantvriendelijkheid, adviezen, wachttijden en de privacy van de klanten. De apotheken betalen het onderzoek zelf, ook omdat ze zo goed inzicht krijgen in wat goed gaat of juist beter kan.

Zelfzorg

De waarnemers vroegen onder meer informatie over voorgeschreven medicatie tegen hoge bloeddruk en bloedverdunners, maar er waren ook casussen rond zelfzorg bijvoorbeeld bij kniepijn, buikklachten en irritatie door de eikenprocessierups.


Voor de einduitslag tellen alleen de zelfzorgcasussen mee.