Het gebied rond 'Het Huygens' leent zich volgens gebiedsontwikkelaar Patrick Rentinck bij uitstek voor herstructurering.
Het gebied rond 'Het Huygens' leent zich volgens gebiedsontwikkelaar Patrick Rentinck bij uitstek voor herstructurering. (Foto: Aangeleverd)

Scholieren adviseren gemeente

HEERHUGOWAARD - ‘Ontwerpbureau Huygens College vwo’ heeft onlangs advies uitgebracht aan de gemeente op het gebied van ruimtelijke ordening rondom de school en winkelcentrum Middenwaard. Dit ‘ontwerpbureau’ bestaat uit leerlingen uit 5 vwo.

De aardrijkskundesectie van het Huygens College vindt het belangrijk dat niet alleen uit boeken wordt geleerd ,maar dat leerlingen ook buiten de school aan de slag gaan. De sectie nam daarom contact op met de wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Heerhugowaard. Deze bracht de sectie vervolgens in contact met gebiedsontwikkelaar Patrick Rentinck. Kon hij de leerlingen aan een gebied helpen dat herstructurering kon gebruiken? Tot vreugde van de aardrijkskundesectie kon Patrick melden dat het gebied rondom ‘Het Huygens’ juist hiervoor in aanmerking kwam. Aspecten die hierin een sleutelrol speelden waren wonen, het sociale karakter, energie & klimaat, verkeer, natuur en cultuur.

Messcherpe observaties

Tijdens een presentatiemiddag brachten de leerlingen advies uit aan de gemeente: ‘Het valt ons op dat in Middenwaard veel verveelde kinderen door hun ouders worden meegesleept om te shoppen. Dit is niet nodig en daarom hebben wij hier een oplossing voor gevonden.’ Deze uitspraak was slechts één van de messcherpe observaties van de leerlingen. Het viel tijdens de middag op dat de leerlingen goed hadden gekeken naar hun leefomgeving. Kritische observaties werden zonder pardon geserveerd en leverden veel inzicht op voor de gemeente. Na de presentaties van de leerlingen was de conclusie duidelijk. Het Huygens College en de gemeente Heerhugowaard zullen deze samenwerking groter en breder voortzetten.