Buiten lessen volgen is gezond, de lesstof blijft doorgaans beter hangen.
Buiten lessen volgen is gezond, de lesstof blijft doorgaans beter hangen. (Foto: Aangeleverd)

'Schoolpleinen moeten op de schop voor gezonde groene generatie'

REGIO - Het schoolplein in Nederland moet op de schop. Een attractieve, groene buitenruimte moet het begin vormen van een verandering van het onderwijssysteem, waarbij veel meer ruimte is voor buitenlessen. IVN Natuureducatie en Jantje Beton roepen politiek Den Haag dringend op om in het onlangs gelanceerde Nationaal Programma Onderwijs (NPO) het belang van buitenles en het daarbij behorende gezonde, groene schoolplein mee te nemen.

De portefeuillehouders onderwijs in de Tweede Kamer hebben hierover een prangende brief ontvangen, tevens ondertekend door Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (vereniging GDO). De organisatoren van de Nationale Buitenlesdag zijn blij dat het demissionaire kabinet onlangs 8,5 miljard euro heeft uitgetrokken om achterstanden in het onderwijs in 2,5 jaar tijd weg te werken. IVN en Jantje Beton menen dat deze coronapandemie kans biedt om opnieuw en meer fundamenteel te kijken naar ons onderwijssysteem. In april was de zesde editie van de Nationale Buitenlesdag, dé dag waarop aandacht is voor het belang van les krijgen in de buitenlucht. Allerlei onderzoeken geven al jaren aan dat het geven van rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de leerstof blijft beter hangen. Desondanks heeft ruim tachtig procent van de scholen geen enkel beleid wat betreft buitenles en wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven. Zonde, want leerkrachten zelf zeggen het liefst te zien dat 25 procent van alle lessen buiten plaatsvindt. Ze geven echter aan hiertoe onvoldoende toegerust te zijn. Zij willen meer kwalitatieve, goed voorbereide buitenlessen, de juiste materialen en een fijne omgeving om buitenles te kunnen geven. Als het aan IVN en Jantje Beton ligt, komt dit gezonde, groene schoolplein er dan ook. De organisaties roepen samen met vereniging GDO de politiek op om ervoor te zorgen dat in 2025 tenminste de helft van de basisscholen over een gezond, attractief schoolplein beschikt. Daarnaast moet dan zeker tien procent van de lessen buiten worden gegeven.

Stenen woestijn

Momenteel is zo'n tachtig procent van de Nederlandse schoolpleinen nog een stenen woestijn. Mede om die reden staat de Nationale Buitenlesdag dit jaar in het teken van de Grote Natuurles. Op vrijwel alle tweeduizend basisscholen in Nederland, die zich voor het evenement hebben aangemeld, gaan leerlingen botanisch stoepkrijten op het schoolplein. Zij leren zo meer over de biodiversiteit in de nabije omgeving van de school. Door stoepplantjes te omcirkelen en de juiste benaming erbij te krijten, geven zij dit veelal anonieme groen een naam waardoor het meer gaat leven.