Gesmolten Sinterklaas

Eigenlijk is Jason het hele jaar door fan van Sinterklaas. Het liefst zou hij straks in januari naar de Pietenschool gaan, in plaats van de Kleuterschool. Zelf ben ik ook behoorlijk Sint-o-fiel, maar ik kan me inhouden tot de week waarop het Sinterklaasjournaal begint. 

Alle spullen zijn weer van zolder gehaald. En dat gaat nog helemaal niet zo makkelijk als alles achter een luik staat. Met een bed ervoor... Gelukkig heb ik kleine kinderen die met hun lijfje prima in dat luik passen en niet zo zeuren over stof in hun haar. Bedankt Evy, nu kunnen we beginnen met het versieren van het huis. 


Oh nee, eerst moeten we nog ‘aan de knutsel’ voor Sint Maarten. Ik vind het superleuk om te zien hoe mijn kinderen hun idee zelf in elkaar knutselen. Patrick was dolblij met papiermaché en het lijmpistool. Het lijmpistool is met recht één van de beste uitvindingen ooit, de lijm is sterk en zo opgedroogd. En volgens Zora heus niet zo heet aan je handen. Maar daar had ze zich in vergist… Bij het Lichtjesfeest hadden ze vol trots een skelet, een vlinder en een kwal mee naar school.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

En daarna begint voor mij een wekenlange sessie met lijstjes. Wie krijgt wat in zijn schoen? Wanneer zetten we een schoen? Welke cadeaus moet ik kopen voor pakjesavond en is dat allemaal ongeveer even duur? Zit er een boek, een spel en een knutsel bij? En geef ik dit jaar ook weer iets groots van LEGO voor ‘met zijn allen’? De LEGO Friends kermis werd vorig jaar ook niet zonder hiërarchische ruzies in elkaar gebouwd en ze spelen er al een half jaar niet meer mee… En oh ja, ik heb er ook nog drie verjaardagen bij, dus 3x vijf cadeautjes extra te bedenken. Mijn moeder vertelde me gister dat zij ook zo’n Jaarlijkse Lijstjesperiode had.

Uitgelopen schmink

Ik denk in deze dagen regelmatig terug naar het Sinterklaasfeest in Oeganda. Dat werd gevierd met alle Hollanders en Belgen die daar woonden, een grote club bij elkaar. Bakkerij BBROOD zorgde daarbij voor de pepernoten, gevulde speculaas en chocolademunten. Mocht je ooit in Kampala zijn, dan is BBROOD dé plek waar je een gewone, heerlijke krentenbol kunt kopen. Zij zijn opgericht door Renée en Johan Pater van de ‘bakkerij Pater familie’ en hebben inmiddels meerdere winkels in Nederland en Oost-Afrika, in onder meer Oeganda en Rwanda.


Even terug naar de tropische Sint. Want wat was het een mooi moment toen de kinderen met gespannen koppies het Victoriameer afspeurden en de Sint in volle vaart met een speedboot aan kwam scheuren. Het was de echte! Met in zijn gevolg een blauwe piet, een regenboogpiet en een groene piet met glitters. Geen enkel kind dat zich daarover verbaasde, want ze hadden pepernoten mee en daar gaat het natuurlijk om. En geen enkel kind dat ze niet ‘zwarte piet’ bleef noemen. Zelfs aan het einde van de dag, toen de schmink inmiddels bij de Pieten van hun gezichten af liep, hadden de kinderen geen commentaar. Sinterklaas heeft het hier in Nederland heel wat makkelijker. Hier hoeft hij er niet om te denken dat hij uit zijn tabberd smelt.