Pieta had de wereldleiders in Glasgow graag aan 007 voorgesteld.
Pieta had de wereldleiders in Glasgow graag aan 007 voorgesteld. (Foto: Aangeleverd)

Bond

Net voordat de nieuwe coronagolf zich weer aandiende ben ik naar de bioscoop geweest. Ik had er lang op moeten wachten. Na een vertraging van twee jaar was het nu dan zover. Bond, James Bond was back


Mijn eerste kennismaking met Bond was samen met mijn grote broer naar de film ‘From Russia with Love’ uit 1965. Midden in de koude oorlog en dan zo’n titel. Het was duidelijk waar de wereld van gered moest worden. Al had ik toen weinig politiek benul. Nee, het was de ‘love’ die mij raakte. Sean Connery, spion 007, ‘what a man’. 


Zesentwintig films en vele Bond-acteurs later ben ik nog steeds fan, want ook deze keer werd ik niet teleurgesteld. Alle ingrediënten waren weer aanwezig. Prachtige locaties, snelle auto’s, mooie acties, nieuwe gadgets, bondgirls, titelsong ('No Time to Die, Billie Eilish, 2020) en het thema ‘de wereld moet gered worden’. 


De wereld. We hebben er maar één en dat is de aarde. In Glasgow, Schotland, was het tijd voor de wereldleiders om het daar weer eens over te hebben. Toeval of niet, Sean was een Schot. Ik had hem graag voorgesteld aan de klimaattop: ‘here is your man, his profession is to save the world’. Helaas, hij is niet meer en we zullen het moeten doen met de beloftes van de wereldleiders.

'Ik had 007 graag voorgesteld aan de klimaattop: here's your man'

Met de klimaattop in ons hoofd maakten we na de film de keuze voor een veganistisch restaurant. De menukaart was voor mij niet de grootste verrassing. Nee, dat waren de stokjes. Ik ben slechts keurig opgevoed met mes en vork en had de oefening met stokjes eten ontbeerd. Alle aandacht ging bij mij nu dus uit naar deze kunst van eten. Ik was mij zeer bewust van elk hapje dat mijn mond bereikte. Deze bewustwording houdt wel een bijkomend voordeel in, die ik u niet wil onthouden: ‘wil je afvallen, eet met stokjes'.

Pieta van der Mark