Sinterklaasintocht in Heerhugowaard in 2019. Vorig jaar ging het feest vanwege corona niet door, dit jaar is er een aangepaste variant bedacht.
Sinterklaasintocht in Heerhugowaard in 2019. Vorig jaar ging het feest vanwege corona niet door, dit jaar is er een aangepaste variant bedacht. (Foto: Theo Annes/ Archief)

'Ik heb ontzettend veel zin om alle Waardse kinderen weer te zien'

HEERHUGOWAARD - Een sobere sinterklaasintocht dit jaar in Heerhugowaard, zonder optocht door de winkelgebieden Middenwaard en Raadhuisplein/Centrumwaard. Desondanks kijkt de goedheiligman reikhalzend uit naar het weerzien met de Heerhugowaardse kinderen, zeker nadat de intocht vorig jaar vanwege corona in zijn geheel moest worden afgelast. "Ik heb er ontzettend veel zin in om al die enthousiaste jongens en meisjes weer te zien, ook al is het van een afstandje", glundert de Sint. "Daar kan ik echt geen genoeg van krijgen. En de pieten trouwens ook niet!"

Zo'n intocht is niet alleen spannend voor kinderen; ook Sinterklaas kent een gezonde dosis spanning. "Al is het niet zo dat ik er niet van kan slapen hoor", stelt hij ons gerust. Zodra de Sint wakker wordt op de dag van de intocht, pakt hij zijn grote boek erbij. "Dan ga ik lezen over al die kinderen die ik die dag ga ontmoeten, zodat ik goed beslagen ten ijs kan komen." 

Sturing

Normaal gesproken gaat de goedheiligman n de intocht naar eigen zeggen 'even plat'. "Daarna kijk ik natuurlijk naar het Sinterklaasjournaal en schrijf ik verder in mijn boek. Want na dat feestelijke ontvangst begint het harde werken natuurlijk pas écht. Ons verblijf in Nederland vergt veel organisatie en de pieten hebben soms wat sturing nodig, als je begrijpt wat ik bedoel."

Warm ontvangst

Gelukkig gaat de befaamde 'bordesscène' dit jaar wél door. Het is het moment waar Sinterklaas het meest naar uitkijkt. "Dat ontvangst door de burgemeester vind ik zo leuk, dan voel je je erg welkom. Zeker als je al die kinderen op het Stadsplein dan ziet. Aardige man trouwens, die meneer Bert Blase." Tijdens de intocht neemt de Sint de tijd om zo veel mogelijk kinderen te groeten. Soms gaat hij met ze op de foto of krijgt hij een tekening. "Die kunstwerken neem ik mee terug naar Spanje, waar ik de mooiste uitzoek. Die krijgen een plekje in mijn werkkamer."

'Wees maar zuinig op al die vriendelijke winkeliers'

Smartphones

Sinterklaas heeft net als vorige jaren weer heel wat pieten meegenomen om hem te helpen - hij is natuurlijk ook de jongste niet meer. "Toen ik 200 werd ben ik gestopt met tellen..." De pieten die 's avonds schoenen moeten vullen, zijn er niet bij tijdens de intocht. Ze werken in een schema van dag- en nachtdiensten. "Van tevoren hebben ze - net als ik zelf trouwens - zich goed voorbereid. Welke kinderen wonen er, waar wonen ze, wat staat er op hun verlanglijstje en - heel belangrijk - waar zitten de winkels? Zo hebben ze bijvoorbeeld een hele stapel van het Heerhugowaards Nieuwsblad doorgelezen. Ook hebben ze alle straten in Heerhugowaard uit hun hoofd geleerd. Natuurlijk heb je tegenwoordig ook smartphones en Google Maps en weet ik hoe het allemaal heet, maar soms heb je geen WiFi en dan moet je je weg ook kunnen vinden."

Shop lokaal

"Ook naar de juiste winkels. Want weet je dat ik eigenlijk nog het liefste gewoon in de winkels de cadeautjes koop, en niet online. In de winkels zijn de leukste cadeautjes te vinden en je kunt meteen zien of het goed is. Ook word je hier in Heerhugowaard heel goed geholpen door al die vriendelijke winkeliers in Middenwaard, Centrumwaard en op het Raadhuisplein. Die hebben het de afgelopen tijd met al die coronatoestanden niet makkelijk gehad, dus wees daar maar zuinig op!"


Meer weten over hoe de sinterklaasintocht er dit jaar uitziet? Lees dan het artikel op pagina 3 van deze krant.

Afbeelding