Wie wordt straks de burgemeester van Dijk en Waard?
Wie wordt straks de burgemeester van Dijk en Waard? (Foto: Aloys Koenen)

'Karakteristiek met stadse allure'

Vervolg van de voorpagina

Blase en Kompier vinden dat de fusie goed op weg is. "Organisatorisch zitten we prima op koers, en ook bestuurlijk zijn we goed op weg", aldus Kompier. "Je zou kunnen zeggen dat de basis op orde is, met bijvoorbeeld een opgestelde en door de fusieraden goedgekeurde begroting. Het is mooi om te zien dat, ondanks de coronabeperkingen die we hebben en hebben gehad, op veel plekken met festiviteiten wordt toegeleefd naar de nieuwe gemeente. Dat onze inwoners activiteiten ondernemen om elkaar en elkaars gemeente te leren kennen. En uiteraard leven we nu vooral toe naar de verkiezingen van 24 november. Een heel belangrijk moment in het fusieproces. Want de uitslag is bepalend voor de vorming van het nieuwe gemeentebestuur." Ook Blase ziet dat Heerhugowaard en Langedijk meer toenadering zoeken: "Het is goed om te merken dat zowel de gemeentebesturen als de inwoners naar elkaar toegroeien. De nieuwe gemeente Dijk en Waard krijgt daardoor een mooie start!"

Nuchter en divers

Bestaat er zoiets als de 'gemiddelde Dijk en Waarder'? Blase: "De inwoners van onze gemeenten zijn lekker nuchter en recht door zee. Dat gaat samen met veel ondernemerschap en innovatie. Een krachtige combinatie!" Kompier omarmt de diversiteit van de inwoners. "Al onze inwoners zijn uniek. Dat is juist wat Dijk en Waard zo bijzonder maakt. Iedereen telt en wordt gezien. Dé Dijk en Waarder kan een stedeling zijn, iemand met een dorpse instelling, een forens of iemand die graag in de eigen omgeving blijft. Een sportieveling, iemand met culturele hobby’s of iemand met een sociaal en verzorgend karakter. Het kan en het mag allemaal. Die verscheidenheid, dat is waar Dijk en Waard voor staat!" 

Nieuwe burgemeester

Zowel Kompier als Blase hebben al eerder aangegeven zich niet beschikbaar te stellen voor de burgemeesterspost van de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Blase zou eventueel wel de periode tussen 1 januari 2022 en het aantreden van de nieuwe burgemeester van Dijk en Waard als waarnemer willen aanblijven. Wat voor burgemeester vinden zij het beste bij Dijk en Waard passen? Kompier: "Het aanstellen van een nieuwe burgemeester is een van de eerste opdrachten voor de nieuwe gemeenteraad. Zij stellen begin volgend jaar een profiel op waaraan zij vinden dat hij of zij moet voldoen. Inwoners zullen op korte termijn gevraagd worden actief mee te denken en aan te geven wat zij belangrijke eigenschappen vinden voor de nieuwe burgemeester. Zelf vond ik het in de afgelopen ruim drieënhalf jaar belangrijk om zichtbaar en dichtbij te zijn voor je inwoners, ondernemers en organisaties." Ook Blase vindt zichtbaarheid heel belangrijk. "Ik hoop op een energieke burgemeester die enerzijds heel dichtbij de bevolking staat, en anderzijds het beeld van de ‘stad van kansen’ weet te vertalen naar de nieuwe gemeente."

Stadse allure

Ook al zijn zij straks niet meer betrokken bij Dijk en Waard, Kompier en Blase hebben wel een idee over hoe de nieuwe gemeente er over tien jaar uit zal zien. Blase: "De gemeente Dijk en Waard gaat ongetwijfeld zijn vruchten plukken van de combinatie van de karakteristieke kernen en dorpen enerzijds en de stedelijke allure anderzijds. Beide kunnen elkaar namelijk versterken. Mijn verwachting is dat dit voor een echte boost gaat zorgen, met name in het gebied rondom het station." Kompier vult aan: "Door de fusie verandert bestuurlijk veel, maar voor inwoners blijft heel veel gewoon bij het oude. Met de nieuwe gemeente Dijk en Waard zijn we op de toekomst voorbereid, op onze taken en dienstverlening én een krachtige speler in de regio."

Meer info

Meer over het hoe, wat en waar van het stemmen is te vinden op www.gemeentelangedijk.nl/verkiezingen en www.heerhugowaard.nl/verkiezingen. Hier vindt u bijvoorbeeld de locaties en openingstijden van de stembureaus (bij enkele stembureaus kan ook al op 22 en 23 november gestemd worden) en informatie over welke partijen er mee doen en waar ze voor staan. Lees ook het verkiezingsnieuws elders in deze krant en op de websites van Rodi Heerhugowaard en Rodi Langedijk.