Student Luna Koole geeft de tas met verse koekjes aan de 80-jarige Cees Liefting.
Student Luna Koole geeft de tas met verse koekjes aan de 80-jarige Cees Liefting. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Versgebakken koekjes als hart onder de riem

ALKMAAR - Een tasje met versgebakken koekjes en een krant met puzzels, recepten en een prijsvraag. Humanitas hield deze week de Koekjes Actie om vooral - eenzame - ouderen een hart onder de riem te steken.

"De reacties zijn hartverwarmend", zegt Margreet Huijkman van Humanitas, projectcoördinator Eenzaamheid. "Een mevrouw was tot tranen geroerd omdat ze het contact zó mist. Later werd ik gebeld door een meneer die de puzzel had opgelost en wilde weten wat hij had gewonnen.

Omdat de eenzaamheid onder deze groep mensen toeneemt, is zo'n klein contactmoment heel waardevol. Het zijn deelnemers van het Maatjes Project en de Telefooncirkel in regio Alkmaar."

Praatje maken

Het Maatjesproject gaat vooral om eenzame mensen die gekoppeld zijn aan een vrijwilliger die wekelijks een praatje komt maken, een steuntje in de rug geeft of een spelletje met ze doet. In de Telefooncirkel bellen oudere mensen elkaar tussen half negen en negen uur 's ochtends om te controleren of iedereen gezond is opgestaan. "Wanneer de laatste van de groep de eerste weer belt, is de cirkel rond. Onlangs nog was een mevrouw gevallen die zelf niet meer kon opstaan. Gelukkig had ze haar telefoon bij zich waardoor ze om hulp kon vragen."

Lees verder op pagina 25