Afbeelding

De jarige acrobaat van Geertruid

Feestvieren, daar hebben we in deze tijd wel zin in. Welnu: er valt een verjaardag te vieren van de acrobaat die woont in het huis van Geertruid Bijlevelt. U kent hem vast wel, want hij woont daar al 400 jaar. U gaat me toch niet vertellen dat u niet weet over wie ik het heb?

Ik begrijp het, dat wordt bijpraten. Om te beginnen, Geertruid heeft zelf nooit in dat huis gewoond. Ze is geboren in Alkmaar, ca. 1605. Samen met haar man, Pieter Bijlevelt, is zij in 1626 naar Amerika vertrokken. Ze hadden daar een boerenbedrijf. In 1635 keerden ze teleurgesteld terug. Pieter ging werken bij de V.O.C. en Geertruid bleef in Alkmaar wonen.


Geertruid overleefde haar man en kinderen. In die tijd doolde de Pest nog rond in Alkmaar en ook Geertruid werd ziek. Na herstel liet ze haar testament opmaken en bepaalde dat met haar nalatenschap een provenhuis voor bejaarde vrouwen gesticht moest worden. Ze overleed in 1664. Het provenhuis werd in 1667 aangekocht aan de Koningsweg 83, hoek Doelenstraat.


Jurjen Vis beschreef Geertruids leven in zijn boek ‘Hofjes van Alkmaar’, 2013: ‘In 1958 kwam onder het sinds mensenheugenis verlaagde plafond de schildering met de acrobaat tevoorschijn’. Om heel eerlijk te zijn, ook de Historische Vereniging Alkmaar was de verjaardag van de acrobaat vergeten. Gelukkig kregen we een herinnering van Marissa Koster. Sinds haar 21e woont zij in het Provenhuis van Geertruid. Zij slaapt en eet onder de eeuwenoude Plafondschildering. De verjaardag van de acrobaat wordt misschien gevierd tijdens de (Open) Open Monumentendag in september. Als dat mag van Corona krijgt u zeker een uitnodiging van haar.

Swanetta Vegter, HVA