Afbeelding

Eindelijk een thuis

Toen ik 3 jaar geleden voor het eerst in de Monumentenloods kwam, jeukten mijn handen. Wat een prachtige spullen, voor ieder wat wils. Al werkende weg stuitte ik op een gevelsteen, een pareltje. Hoe komt die steen van ruim 150 jaar oud daar?

Op een foto uit 1865 is een kloek woonhuis te zien aan de Kraanbuurt 1 in Alkmaar. Boven de voordeur zijn drie gevelstenen in de voorgevel ingebracht: een vrouw aan een fontein, met twee leeuwenkoppen aan de zijkanten. In 1901 wordt het pand gesloopt.

In een brief van de directeur van het Gemeentemuseum Alkmaar aan de gemeente Alkmaar lezen we een verwijzing naar de steen: ‘voorstellende een springende fontein waarbij ene vrouw met waterkruik’, afkomstig uit een huis aan de Kraanbuurt. De schenker van de steen is een zekere B. Kuyper.

De Fontein wordt later, samen met nog een aantal andere gevelstenen, tentoongesteld in de buitenmuur van het oude gemeentemuseum in de Breedstraat. Vanwege de uitbreiding van het stadhuis in 1968 wordt het museum afgebroken en de collectie gevelstenen overgeplaatst naar de Nieuwe Doelen. De stenen krijgen daar een plaats in de tuin van het museum. De Fontein wordt wat later echter geplaatst in de gevel van het Interkruisgebouw aan het Canadaplein.

Ook dit gebouw wordt gesloopt en de Fontein raakt uit het zicht. Uiteindelijk duikt de Fontein op in de monumentenloods. De Historische Vereniging Alkmaar heeft tot doelstelling actief op zoek te gaan naar herplaatsing van de goederen uit de loods. De HVA is dan ook verheugd dat de Remonstrantse Kerk aan de Fnidsen bereid is gevonden de gevelsteen ‘Vrouw bij de fontein’ in de gevel op nummer 33 in te metselen.

Jos Stroomer, HVA, Monumentenloods

NB - Zie hier een actueel overzicht van de Alkmaarse gevelstenen.