Cor Wever zet hij zich nu volledig in voor de KBO Langedijk.
Cor Wever zet hij zich nu volledig in voor de KBO Langedijk. (Foto: Theo Annes)

Cor Wever, gedreven voorzitter van de KBO

LANGEDIJK - Wellicht heeft u zichzelf wel eens afgevraagd of het de moeite waard is aan te sluiten bij een ouderenbond, zoals de KBO of de PCOB? Veel senioren vinden zich hiervoor nog te jong, weten niet wat ze daarvoor krijgen en denken dat lid worden in de papieren gaat lopen. Voorzitter Cor Wever van de KBO Langedijk vertelt zijn verhaal.

Bij de oprichting lag de nadruk op ‘Kaarten, Kienen, en Keuvelen’

Cor vertelt: “Ik ga terug in de tijd. In mei 1965 werd in Langedijk een afdeling van de landelijke KBO ouderenbond opgericht. De doelstelling is in de loop der tijd steeds meer aangepast. Thans is die een maatschappelijk betrokken belangenorganisatie van en voor senioren, ongeacht religie of herkomst. Bij onze ouders lag de nadruk bij de oprichting grotendeels op de drie K´s: ‘Kaarten, Kienen, en Keuvelen’. En dat is nu net hetgeen we het ergste missen in deze corona tijd, want wat zou het heerlijk zijn om weer op een ‘normale’ manier elkaar te kunnen ontmoeten en begroeten.”

Kerstkind

Cor Wever zag eerste kerstdag 1943 het levenslicht. Hij werd geboren in Grosthuizen en, na zijn schooltijd, werkte hij tot zijn 18de bij een veeboer. Toen werd hij opgeroepen voor de militaire dienst en kwam terecht bij de marechaussee. Dat bepaalde voor een groot deel zijn werkzaam leven: Cor trok richting het politiewerk.

Tijdens de strenge winter van 1962-1963 ontmoette hij een leuk meisje, Gury Appel, maar tot een relatie kwam het nog niet. Dat duurde nog anderhalf jaar. Het jonge stel trouwde op 1 maart 1968, dat tevens de verjaardag van Gury is.

Roerige tijden in Amsterdam

Terug naar januari 1966: Cor ging, na zijn militaire plicht vervuld te hebben, werken bij de Parket Groep Rijkspolitie te Amsterdam. Hij begon daar als burgerambtenaar met opsporingsbevoegdheid.

“Ik was werkzaam bij alle drie rechtbanken van Noord-Holland, beginnend in Amsterdam tijdens de provotijd, met de bouwvak- en krakersrellen en niet te vergeten het huwelijk van prinses Beatrix en Claus. Daar leerde ik criminele grootheden kennen zoals: Pistolen Paultje, Age M en de heer Olivier. Ik kreeg er voor mij onbekende uitdrukkingen te horen als ‘concubine’ en ‘prostituee’. Ja, ‘ouwe hoer’, dat kwam me nog wel bekend voor…

'Ik kwam tussen de koeien vandaan en was zo groen als gras'

Daar heb ik, als dorpse jongen van net 22 oud, wel even aan moeten wennen. Zo tussen de koeien en tulpen vandaan en bijna zo groen als gras.

Na mijn Amsterdamse tijd van zo’n 7 jaar ging ik vervolgens, inmiddels gepokt en gemazeld, naar Alkmaar dat wel minder hectisch was. Toch ook genoeg reuring onder andere met de hasjboot de 'Lammie’ en de organisator, de Amsterdammer Fritz van de Wereld, de Godfather van de Wallen. De wapenzoekactie in Assen en Bovensmilde was voor mij een ander heftig gebeuren. Ouderen zullen zich deze zaken nog wel kunnen herinneren.”

Stadswacht Heerhugowaard

“Een bevordering bracht me vervolgens bij de rechtbank en justitie Haarlem, een enerverende tijd met de zaak Gerrit Jan Heijn en zijn moordenaar Ferdy E uit Landsmeer. De paskamermoord met als slachtoffer Sandra van Raalte. Uiteindelijk extra tragisch vanwege de onschuldig veroordeelde Zaanse fietsenhandelaar.

Allemaal geruchtmakende zaken, daarbij noem ik nog de grootschalige cocaïne doorvoer, dat uiteindelijk in de I.R.T. affaire zou resulteren. De grote politiereorganisatie van ‘93 deed me opteren voor Alkmaar, dicht bij huis en niet meer reizen. Helaas moest ik daar uiteindelijk mijn stoel afstaan aan een ander. Daarom koos ik gefrustreerd, na wikken en wegen, voor de functie van politiecoördinator Stadswacht Heerhugowaard. Later kwamen er allerlei andere taken en werkzaamheden bij.

Na zo’n 8 jaar maakte ik op bijna 58 jarige leeftijd, gebruik van de NAR-regeling. Deze regeling stelde dat oudere ‘dure’ politiemensen plaats dienden te maken voor jongeren. Of dit laatste helemaal is geslaagd laat ik graag aan anderen over. Kort daarvoor waren we vanuit Alkmaar verhuisd naar Noord-Scharwoude. Een naam- en straatgenoot Kees Wever ‘lijmde’ me voor de vacante functie van secretaris bij de KBO Langedijk. Ondanks dat ik aanvoerde al jaren van de misdaad te leven en dat eigenlijk nog steeds deed, want wie met pek omgaat wordt er mee besmet, nietwaar?

Dit vond het bestuur blijkbaar geen probleem, ik was immers al lid geworden."

Waarom wordt iemand lid? "Mijn moeder draaide het vroeger in zo'n geval altijd om en zei "Waarom niet?” Ik heb naast mijn werk lang gevoetbald en ben in Alkmaar meer dan twintig jaar collectant geweest van de Josephkerk, maar vond dat ik best nog wat voor de samenleving zou mogen doen. Natuurlijk heb ik me best wel met de opvoeding van onze drie zonen, Jack, Emiel en Mark, bemoeid, maar het grootste deel kwam toch op de schouders van mijn vrouw terecht. Daarom heb ik toen besloten me in te zetten voor de samenleving in Langedijk.

Voordelen van een lidmaatschap

Na drie periodes als secretaris werd ik vier jaar geleden voorzitter van de KBO. Ik twijfelde wel of ik een vergadering zou kunnen leiden. Nu hoop ik tot mijn 80ste voorzitter te kunnen blijven daarna zien we wel verder. Als lid krijg je, tien keer per jaar, een prachtig magazine, dat kan wedijveren met het blad ‘Plus', alleen veel goedkoper. Het lidmaatschap van de KBO kost je 20 euro. Daar krijgt men, naast het magazine, heel wat andere extra's voor, zoals bijvoorbeeld ledenservice bij rijbewijskeuring, zorgverzekering, cliëntenondersteuning en belastingaangifte. Bovendien zijn er onze lokale activiteiten, zoals busreizen, klaverjassen, bridgen, ontmoetings- en spelletjesmiddagen, fietstochten en themamiddagen. Ook zijn er nog de jaarlijks kerstviering en sinds een paar jaar het carnaval. Echter, mocht u zeggen: "Waarom zou ik lid worden, het spreekt me niet aan, ik red me zonder ouderenbond”, of "Heb het geld er niet voor over”… Nou wellicht is het dan toch het overwegen waard om Langedijk actief leefbaar te houden voor de mensen die zich niet veel kunnen permitteren. Want er zijn leden die het niet breed hebben en bijvoorbeeld toeleven naar de klaverjasmiddag of de busreis en daarmee dik tevreden zijn. Tenslotte zijn er vanuit de landelijke KBO-PCOB lobbyisten doorlopend actief om de noden en wensen van de senioren bij de politieke partijen voor het voetlicht te brengen. Wat nog meer te zeggen, gewoon lid worden! Natuurlijk heeft ook de KBO last van corona, maar er komen heus betere tijden, waarin wij elkaar weer zullen ontmoeten!”