Journalist Roos Schlikker met Arjan Postma bij molen de Otter.
Journalist Roos Schlikker met Arjan Postma bij molen de Otter. (Foto: Erris van Ginkel)

Ode aan het landschap start in Oterleek

OTERLEEK - Meer kennis, aandacht en waardering voor ‘ons eigen’ landschap. Dat is kort samengevat waar het project 'Ode aan het landschap' voor staat. Tijdens het themajaar 2021 horen bewoners en bezoekers de molens fluisteren over de veranderingen die ze hebben meegemaakt, treden ze in de voetsporen van kunstenaars en ervaren ze wat het leven met het water betekent. De start is zaterdag 8 mei met een online opening vanuit de Museummolen in Schermerhorn en molen de Otter in Oterleek.

Fietsroutes, excursies, podcasts, voorstellingen en evenementen

Er zijn fiets-, wandel-, kunst- en audioroutes, excursies, podcasts, theatervoorstellingen in de openlucht, tentoonstellingen en evenementen. Vanaf 8 tot 20 mei worden 22 'fluisterende' molens in het licht worden gezet.

Podcast

Nog steeds staan er 160 historische molens in het Noord-Hollandse landschap. Honderd jaar geleden raakten ze, door de komst van stroom en stoom, in onbruik. Maar dezelfde molens kunnen ook een oplossing bieden voor de uitdagingen van de toekomst. Zij vertellen het verhaal van het omringende veranderende landschap in verleden, heden en toekomst. Vanaf 8 mei worden alle 22 molens – tussen Noord-Holland en het Gooi - verlicht. Bij de 22e-delige podcast is auteur en journalist Roos Schlikker als interviewer betrokken. Huub van der Lubbe vertolkt de 'stem van de Molen'. Ook is er een route-app van de 22 molens met vijf bezienswaardigheden, is er een videoclip en krijgt iedere molen een game. Het project eindigt in oktober om in het voorjaar van ’22 weer te starten.

Oog van de Meester

'Ode aan het landschap' heeft nog een paar grote projecten. Zo opent 16 mei ‘Oog van de Meester', over Kunstpark de Nollen. In 1980 begon Ruud van de Wint (1952-1980) in Den Helder het Kunstpark de Nollen, schilderingen, beelden en bouwwerken in samenhang met het duinlandschap. Wat begon als een artistiek experiment in een verwaarloosd binnenduingebiedje, groeide uit tot een ‘totaalkunstwerk’. Een ander groot project is 'Dijk van een Kust', over de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. Vanaf dit voorjaar zijn tijdens fiets- en wandeltochten -onder de noemer Dijk van een Kust- op verschillende locaties op de dijk activiteiten te beleven. Er is een gloednieuw minimuseum ‘De Waterwolf’ dat het verhaal vertelt van het verdronken dorp Etersheim (vanaf 21 mei) en precies een maand later is er een audiotour die langs alle verhalen van de Markermeerdijken voert. De vaartochten starten in augustus.

Kijk voor alle activiteiten op www.odeaanhetlandschap-nh.nl .