Inkomensverlies door de coronamaatregelen? Vraag dan TONK aan.
Inkomensverlies door de coronamaatregelen? Vraag dan TONK aan. (Foto: Stockfoto)

TONK

HEERHUGOWAARD - Heeft u weinig inkomen door de coronamaatregelen en daardoor moeite om uw huur of hypotheek te betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) vanuit de gemeente u misschien helpen.

De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand en die kan worden aangevraagd bij Halte Werk. De uitkering kan nog tot en met juni 2021 voor maximaal zes maanden worden aangevraagd. Dat kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de TONK-regeling zijn er voorwaarden. Zo had u in januari 2021 25 procent minder netto inkomen dan in januari 2020 en kunt u daardoor uw huur of hypotheek (rente en aflossing) niet meer (helemaal) betalen. Ook moet u in een woning wonen waarvan u eigenaar bent of de hoofdhuurder en heeft u op dit moment minder dan € 6.295 (alleenstaande) of € 12.590 (alleenstaande ouder of echtpaar) in de vorm van contant geld, geld op de (spaar)rekening van uzelf en uw eventuele partner.

Bent u ondernemer? Dan telt uw vermogen in uw onderneming niet mee. Een tegemoetkoming vaste lasten (TVL) of loonkosten (NOW) ook niet. Heeft u recht op een andere regeling of uitkering, zoals een toeslag van het UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u eerst deze aanvragen.

Meer informatie

Meer informatie over de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding is te vinden op www.haltewerk.nl/tonk. Op deze site is de TONK tevens aan te vragen.