Martin Meinster bij het apparaat ROV dat wat taken kan overnemen van de duikers.
Martin Meinster bij het apparaat ROV dat wat taken kan overnemen van de duikers. (Foto: Theo Annes)

Martin Meinster heeft een warm hart voor Stichting Signi

HEERHUGOWAARD – Stichting Signi in 2004 opgericht door de dames Esther van Neerbos en Janette Kruit, uit het Brabantse de Risp en heeft ten doel om vermiste mensen, levend of overleden, op te sporen met behulp van zoekhonden in combinatie met vrijwillige duik-, sonar-, vaar- en grondonderzoekteams.

door ruud de waard

‘De honden doen fantastisch werk bij het zoeken naar vermiste mensen’

Sinds enkele jaren is Heerhugowaarder Martin Meinster zijdelings betrokken bij de stichting als technisch adviseur. Hij heeft een grote rol gespeeld bij de bouw van een speciaal apparaat dat een grote belangrijke rol zal gaan spelen bij het zoeken van vermiste mensen in het water. Het apparaat Remotely Operated Vehicle/Vessel (ROV). ‘’Het is een fantastisch hulpmiddel bij het zoeken van vermiste personen, maar centraal staat toch de aanwezigheid van maar liefst zes Mechelse Herders die al meer dan vierhonderd keer succesvol zijn geweest. De zoekhonden zijn belangrijk. Zij ruiken en kunnen dan aangeven dat er in bepaalde wateren eventueel een lichaam ligt en dan komt de ROV en de duikers om de hoek kijken. Dit alles gaat altijd eerst in overleg met de plaatselijke politie, die uiteindelijk het lichaam uit het water moet halen’’, zegt Meinster, die vol trots het unieke apparaat toont.

Monitoring

Het ROV is geschikt voor visuele inspectie en monitoring in zowel zoet- als zoutwater. De ROV is uitgerust met een roterende sonar kop met een roterende hoek van 360 graden. De ROV kan op een bepaalde diepte blijven hangen, terwijl de ultra lichtgevoelige camera en sonar de bodem kunnen ‘vegen’ om beeldmateriaal rondom de ROV te genereren. Sinds 2004 zoekt de stichting wekelijks met haar honden in de meest uiteenlopende omstandigheden naar vermiste personen. Deze intensieve inzet vraagt niet alleen het uiterste van de honden, maar ook van de vijftig vrijwilligers die Signi telt. ‘’De stichting is uniek in haar inzet, prestaties, volharding, belangeloosheid en professionaliteit.’’ Naast de zoekacties in Nederland heeft Signi zoekhonden haar expertise ingezet in diverse internationale rampgebieden, zoals tijdens de Tsunami in Japan en de aardbeving op de Filipijnen. De inzetbare honden zijn van onschatbare waarde voor de stichting en hebben inmiddels al honderden lichamen gelokaliseerd in zeer uiteenlopende situaties.

Forse boetes

‘’In het jaar 2020 kregen beide oprichters van stichting Signi nog een Koninklijke onderscheiding en werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje,’’ zegt Martin Meinster. ‘’En vorig jaar hing er een enorme boete van ruim twaalfduizend euro boven hun hoofd, onbegrijpelijk.”

De activiteiten liggen al maanden stil vanwege een ernstig beperkende interpretatie van wet- en regelgeving van de overheid, inclusief de forse opgelegde boetes. Door tussenkomst van misdaadverslaggever Peter R. de Vries en een advocatenkantoor is de boete inmiddels verlaagd tot 4500 euro.’’ De stichting is in beroep gegaan en wacht op een definitief antwoord in mei. De redenen van deze boete is dat de vrijwillige duikers voor Signi ‘arbeid onder water’ zouden verrichten. De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meent dat nagenoeg elke duik ‘op verzoek’ vrijwillig of niet, onder duikarbeid valt en daarom alleen kan worden uitgevoerd als aan de eisen die aan beroepsduikers worden gesteld worden voldaan. Dit houdt in dat alle vrijwillige duik-initiatieven zoals opschonen van wateren van afval, verwijderen achtergebleven visnetten, vistellingen, e.d. niet meer zijn toegestaan.

Lees verder op pagina 3

Sonarbeeld rond de ROV.