Ongewoon gewoon goed, al bijna 100 jaar.
Ongewoon gewoon goed, al bijna 100 jaar. (Foto: aangeleverd)

Wat betekenen de woningmarktcijfers van Q1 voor kopers en verkopers in Heerhugowaard?

De woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2021 zijn binnen. Sander Jak-van Rhee, registermakelaar en taxateur bij Kuijs Reinder Kakes, trekt hieruit een duidelijke conclusie: "De woningmarkt is zéér krap. Het aantal afgegeven bouwvergunningen is in de afgelopen periode naar een dieptepunt gedaald. Dit betekent dat er waarschijnlijk minder nieuwbouwwoningen komen, waardoor de druk op bestaande woningen hoger wordt."

Kopers: goede voorbereiding vereist

Sander benadrukt het belang van een goede aankoopmakelaar in dit klimaat: "Door het slinkende aanbod en de explosief stijgende woningprijs maak je weinig kans zonder een goede voorbereiding."


Is het dan niet gewoon het hoogste bod dat telt? "Dat is een hardnekkige misvatting," vertelt Sander. "De aanvullende financiële voorwaarden worden steeds belangrijker. Je kan veel doen om jezelf aantrekkelijk te maken als koper. Maar daarvoor is expertise nodig."

Verkopers: scherpe selectie voor het beste resultaat

Gezien de krapte op de woningmarkt doen ook verkopers er goed aan om een expert in de arm te nemen. Sander: "Er komen steeds meer mensen op één woning af, waardoor flink overbieden ook in Heerhugowaard normaal aan het worden is. Voor verkopers is het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Een ervaren makelaar kan hen helpen bij het maken van de juiste keuze.”

KRK doet dat op een strategische manier: "Door alle partijen van tevoren goed te informeren, behaal je achteraf het beste resultaat. Bij KRK treffen we de voorbereidingen voor de verkoop op geheel eigen wijze. Uit de cijfers van de NVM blijkt dat onze aanpak succesvol is voor onze klanten: al geruime tijd behalen wij gemiddeld de hoogste verkoopprijzen van alle NVM-makelaars in Heerhugowaard!"