Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Kennis over de grond waarop je loopt

Algemeen

HEILOO - Je loopt, fietst of rijdt over grond. Zo simpel lijkt het, en je denkt er niet zo gauw bij na. Maar Heiloo is er bij de gratie van de natuur, in dit geval de zee, die de strandwallen parallel aan de kust ging vormen.

Door Ed Bausch

Dat zal eeuwenlang een woeste onherbergzame ruigte zijn geweest, totdat er heel langzaam begroeiing kwam. En vervolgens de andere gratie: bebouwing, het aanleggen van dijken. En dan nog was er door de eeuwen heen overstroming, weer wegtrekken van bewoners en weer terugkomst. Nu is het al eeuwen ‘rustig’, en begaanbaar, leefbaar.

Baduhenna geeft fraai boek uit over honderd jaar opgravingen

Daar is hard voor gewerkt door onze verre, verre voorvaderen en moeders. Het is goed om daar bij stil te staan. Ons bestaan, de grond waarop we lopen is niet gratis. Daarom is het zo mooi dat archeologie, het in de grond graven naar dingen van heel lang geleden, in Heiloo zo’n levendige tak van sport is. Stichting Regionale Archeologie Baduhenna bestaat nog niet een eeuw (opgericht 1998), maar het is wel 100 jaar geleden dat er een eerste beschreven opgraving is geweest, aan de Holleweg. En die wees de weg naar veel onverwachte vondsten over het ontstaan en het ‘gebruik’ van de strandwal.

Boek met veel verhalen van vrijwilligers

Voor Museum Baduhenna, op Landgoed Willibrordus, was dit het moment om stil te staan bij honderd jaar opgravingen. Dat is een heel fraai en leerzaam boek geworden met veel persoonlijke verhalen van vrijwilligers bij de opgravingen. Het gaat van de eerste voetafdruk uit de bronstijd, ongeveer 2000 jaar vóór Christus, via de Romeinen en van deFraaeriode daarna gek genoeg bijna geen vondsten totdat rond het jaar 900 de monniken hun dijken gingen aanleggen. Over enige tijd komen er nieuwe opgravingen aan de Zandzoom en dan misschien op inbreilocaties voor nieuwe woningen. De gemeente werkt steeds van harte mee om dan eerst tijd te geven voor goed archeologisch onderzoek door professionele archeologen, ondersteund door de vrijwilligers van Baduhenna. Sta stil bij de grond waarop je loopt, besef hoe hard er voor is gewerkt. Het boek is op de bekende plekken te koop of kijk op www.baduhenna.nl , ook voor de openingstijden van het museum. Dan spreekt Heiloo nog meer tot de verbeelding.