Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Column Viridis: ‘Laatbloeiers in je tuin’

Algemeen

Nu de bladeren van de bomen vallen, de noten en kastanjes zijn geoogst geraapt en verzameld, is er een andere sfeer in de tuin. De kleur van bladeren in de tuin kan zorgen voor een echt herfstfeest. Verschillende soorten struiken brengen - naast andere eigenschappen - nu veel kleur in de tuinen.

Het krentenboompje of Amelanchier verkleurt prachtig. De Japanse Acers hebben vaak heel mooie kleuren, zomer en herfst. De Euonymus of Kardinaalsmuts, zowel de vruchtjes in veel tinten roze met een oranje zaadje zijn spectaculair, maar ook het blad heeft sprekende kleuren. Van groen/geel/oranje naar rood, ik doe het hem niet na, zelfs niet als ik bloos.

De Viburnum, witte schermen in het voorjaar, nu prachtig rood met bessen. Ook de sierappeltjes geel of rood. Ze worden nu volop gegeten, door merels en de halsbandparkieten. Die schreeuwen net zo hard als ze kleurrijk zijn.

Eten en gegeten worden, het thema voor de voorbereiding op de winter in dierenland. De nootjes uit de eerste regel dienen wel droog te worden bewaard. Zo niet gaan ze schimmelen en zijn ze in ieder geval voor mensen heel ongezond. Ik zocht kilo’s hazelnoten op dit najaar, de walnoten heb ik eigenlijk gemist. Er waren heel veel hazelnoten in Heiloo te vinden. Ze zijn heerlijk in gebak, het kraken is een leuk klusje voor de avond of even tussendoor. Ik spreid ze goed uit om te drogen. Niet meer op zolder want dat gaf muizenbezoek. Maar op een dienblad bovenop een kast lukt dat heel goed.

Terug naar de tuin, daar bloeien de Cosmea’s nog goed, in alle tinten roze, rozerood en wit momenteel. Ze gedijen optimaal met alle vochtigheid. Ik kwam in Alkmaar ook een veldje vol tegen, samen met zonnebloemen. Genieten is dat. Dan is de Nerine - een bolgewas- een echte blikvanger in de tuin momenteel. Op de volkstuin kom ik nu te weinig. Als ze daar bloeien trek ik ze van de bol om thuis in de vaas te zetten. Niet knippen, de tip van de kweker. Ook Nerines in wit, roze en donkerroze. De wit bloeiende Cosmea bloeit tot aan de vorst. Komt elk jaar terug. Ik maakte deze week een bollenmand in laagjes en verheug me op het resultaat volgend voorjaar. Nog steeds heb ik wat bollen om te planten, het kan gelukkig nog. Ook wat planten verplaatsen mag nog steeds. Als het niet regent is het fijn buiten bezig te zijn. Je beweegt en bent in de buitenlucht, dat is allebei gezond, wat wil je nog meer? Het is niet verwonderlijk, dat het afgelopen jaar de interesse in tuinieren weer is toegenomen. Een goede ontwikkeling vind ik, die past bij aandacht voor onze leefomgeving en de zorgen voor het milieu. 

Tot volgende week.

Viridis