Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

'Rijsimulatorleerlingen: hogere kans van slagen'

REGIO/HEILOO - Op de nieuwe vestiging van ANWB Rijopleiding in Heemskerk/Beverwijk komt een rijsimulator. Deze wordt gebruikt voor de beginnende leerling', zodat deze eerst leert wat een auto doet en kan, en hoe deze te bedienen, alvorens de weg op te gaan.

Hogere kans van slagen

Vroeger ging men gewoon naar een rustig weggetje en dan kon de leerling leren schakelen. Nu is het veel drukker op de weg en tijdens het leren sturen moeten ze bijvoorbeeld opletten bij het zebrapad, bij fietsers en alles wat er gebeurt op de weg. Bij de ANWB krijgen beginnende leerlingen eerst een aantal lessen in de simulator. Hier leren ze eerst wegrijden en schakelen op een lege rechte weg, Dan leren ze sturen op een bochtige weg. Hierna krijgen ze natuurlijk rijles op de weg tot ze klaar zijn voor het rijexamen. Training in een rijsimulator leidt tot meer veiligheid op de weg. Personen die deze training hebben gevolgd, raken later minder vaak betrokken bij een ongeval. Bovendien draagt de training bij aan een reductie van het aantal gevolgde rijlessen. Dit toont wetenschappelijk onderzoek aan dat door Green Dino is geïnitieerd. Rijsimulatorontwikkelaar en -bouwer Green Dino in Wageningen had TU Delft gevraagd onderzoek uit te voeren naar de betrouwbaarheid van haar rijsimulatoren.

Onderzoeken

In de periode van 2005 tot 2013 hebben promovendi Joost de Winter en Stefan de Groot een reeks onderzoeken uitgevoerd. Zij stelden vast dat rijsimulatorleerlingen een gelijk aantal lesuren nodig hebben om te slagen en een hogere slaagkans hebben op het eerste rijexamen dan reguliere leerlingen. Daarnaast meldden zij dat rijsimulatorleerlingen minder voor hun rijopleiding betalen en rijscholen meer verdienen aan rijsimulatorleerlingen dan leerlingen die alleen op de weg les krijgen. 

Afbeelding
Afbeelding