Harry, Leen, Gerard en Floor vinden gezelligheid en vriendschap bij de Probusclub van Alkmaar.
Harry, Leen, Gerard en Floor vinden gezelligheid en vriendschap bij de Probusclub van Alkmaar. (Foto: Probus Alkmaar)

Herenclub voor gepensioneerde professionals

Algemeen

ALKMAAR - Saamhorigheid en vriendschap zijn de kernwoorden van de 445 Probusclubs in Nederland. Alkmaar heeft ook een Probusclub, al 32 jaar. Het bestuur - bestaande uit Harry van Wilsem, Leen Spaans, Gerard Dekkers en Floor Touber - vertelt wat de club voor de stad betekent. En hoe je lid kunt worden. 

Hoezo een zakelijke club voor na het pensioen?

Harry: “Je hebt een leven lang gewerkt in een verantwoordelijke baan, en dan is er het pensioen. Opeens is er veel tijd en zijn er nieuwe uitdagingen. Als je gezond bent ga je graag reizen. Maar het contact met oud-collega’s verwatert snel. Probus is zo’n 44 jaar geleden opgericht in Delft, daarvoor al in Engeland in 1965. De naam is een samentrekking van Professional en Business. De idee van Probus komt dan ook uit de kringen van Rotary. Het is voor de senioren, die hun loopbaan hebben afgesloten.”

Wie zijn er lid in Alkmaar?

Leen: “De 26 leden komen uit verschillende hoeken: rechters, juristen, medici, schooldirecteuren, beleidsambtenaren, ingenieurs, architecten, bedrijfsdirecteuren. Het zijn allemaal mensen met een brede interesse in de huidige samenleving. Veelal zeer belezen, vaak lid van vrijwilligersbesturen. Ze vinden in Probus nieuwe vrienden, kunnen hun ervaring uit hun werkzame leven delen en zijn elkaar tot steun in moeilijke tijden, bijvoorbeeld bij ziekte. Probus Alkmaar is een mannenclub, de vrouwen hebben hun eigen netwerk. Van tijd tot tijd doen we activiteiten samen. 

Jullie hebben het over ‘gezond oud worden’. Leg eens uit?

Gerard: “Om deel uit te maken van de samenleving, wil je talenten blijven benutten en anderen tot steun zijn, ook als senior. In onze club zijn mensen van 70, maar ook van 90. Het is enorm inspirerend om te zien hoe je fit kan blijven, hoe je betrokken kan blijven en blijven meetellen op zo’n hoge leeftijd. Dus stimuleren we elkaar actief om mee te blijven doen. Door te lezen en te denken, met lezingen, museum- en bedrijfsbezoek. 

Oké, je wilt lid worden, hoe gaat dat dan?

Floor: “Je toont je interesse door je te melden via een kennis of door te mailen naar de secretaris, dat is Leen. Je ontvangt dan een uitnodiging voor een gesprek met leden, die de club goed kennen. Als er wederzijds een klik is, doe je een tijdje mee op proef. Iedere twee weken komen we op woensdagmiddag samen in onze zaal in een zaak in het centrum. We ontmoeten elkaar aan de bar. Na de lunch houdt één der leden of een gastspreker een lezing. Dat kan over iets uit de sfeer van zijn vroegere werk zijn, of een fascinerend boek, een boeiende reis. Meestal is er een nazit. Het is één en al gezelligheid en vriendschap. Na een paar maanden krijg je de vraag: wil je definitief lid worden? Je kunt dus eerst de kat uit de boom kijken.

Interesse? 60+ en 80-? Stuur een mailtje naar alkmaarprobus@gmail.com